Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Ammarfjället 1 - historisk nyproduktion

17 april 2019 Ett stenkast från Stockholm city med naturen inpå knuten växer det just nu fram 37 attraktiva hyreslägenheter. Ammarfjället 1 är HSB Stockholms första nyproducerade hyresrätter någonsin och bostäderna präglas av högsta kvalitet.

På ett skogbevuxet berg vackert beläget ett stenkast från Mälaren och samtidigt bara några få tunnelbanestationer från Stockholms city, ligger det populära bostadsområdet Traneberg. Högst upp på berget domineras bebyggelsen av så kallade smalhus från 1930- och 40-talet. Husen är, som namnet antyder, bara 9-10 meter breda och anses vara viktiga att bevara ur ett kulturhistoriskt perspektiv. Här bygger just nu HSB Stockholm sina första nyproducerade hyreslägenheter för bosparare någonsin.

Under våren 2020 ska de 37 lägenheterna i kvarteret Ammarfjället 1 stå klara för inflyttning. - Det känns både kul och utmanande att vi nu har kommit igång med den här nybyggnationen av hyresrätter i Stockholm. Det är något våra medlemmar har efterfrågat länge och det känns härligt att vi kan erbjuda dem detta. Jag ser fram emot fler projekt på andra platser runt om i Stockholm under kommande år, säger Kristian Gauffin, projektchef på HSB Stockholm.

Han berättar att Ammarfjället lär få efterföljare. - Enligt ett styrelsebeslut från 2018 ska HSB nettoväxa med 200 hyresrätter per år, varav cirka 100 ska ske genom nyproduktion. Lägenheterna i Ammarfjället är en del i den strategin. Eftersom området med sina smalhus är klassat som extra värt att bevara ställer det höga krav på de nyproducerade husen.

Malin Amneby från arkitektbyrån Amneby Forslund är ansvarig arkitekt i projektet. Hon menar att arbetet med att få de nya fastigheterna att smälta in i omgivningarna på ett smakfullt sätt har varit en intressant uppgift på flera sätt. Detta är ett av få smalhusområden som finns bevarade i Stockholm. Så vi har haft ganska strikta mallar att gå efter. Bland annat får husen inte vara för breda, de måste ha likadana sadeltak och ljusa, putsade fasader som de gamla husen och balkongerna ska vara grunda enligt detaljplanen.

Det nya ska med andra ord vara återhållsamt och inte dominera, samtidigt som det inte ska bli en kopia av den äldre bebyggelsen, förklarar Malin Amneby. - Det är förstås en utmaning, men en rolig sådan. Vi har till exempel arbetat med rumsbildningen och komponerat fönstersättningen lite annorlunda. Vi har även jobbat med balkongerna, som är långsträckta och smala med perforerad plåtfront som släpper in ljus. I plåten har vi lekt lite med mönstret, som härmar samma sinuskurva som var vanlig på balkongfronter av plåt från 40-talet.

Projektet präglas av högsta kvalitet in i minsta detalj. Lägenheterna i Ammarfjället har flera detaljer som annars är ovanliga att hitta i hyresrätter. Bland annat är alla lägenheter utrustade med såväl tvättmaskin som induktionsspis i köket, där det dessutom ligger ett vackert kalkstensgolv.

Ammarfjället är ett högkvalitativt projekt ända ut i fingerspetsarna. Vi har inte sparat in på några detaljer, säger Kristian Gauffin. Omsorgen och kvaliteten syns även exteriört, till exempel i husets sockel som är gjord av natursten. För arkitekten Malin Amneby har kvalitetstänket från byggherrens sida varit inspirerande. - Som arkitekt tycker jag det är extra intressant när byggherren även är den som äger och förvaltar huset efteråt. Då blir ofta engagemanget extra stort och de lägger gärna lite extra vikt vid kvaliteten. Det märks tydligt i det här projektet, säger hon.

Förutom den höga kvaliteten är även miljöprägeln tydlig i lägenheterna i Ammarfjället. Fastigheten uppförs enligt Miljöbyggnad Silver, vilket ställer höga miljökrav på oss både gestaltningsmässigt, vid produktionen, men också i ett senare skede driftsmässigt under förvaltningen. Det handlar bland annat om låg energianvändning, god inomhusmiljö och sunda materialval, säger Kristian Gauffin. Storleksmässigt är det ettor, tvåor och treor som erbjuds i Ammarfjället. Det grundar sig i en efterfrågan från HSBs medlemmar, menar Kristian Gauffin. - De flesta av våra medlemmar önskar mindre lägenheter och det försöker vi vara lyhörda för nu.