Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Husdjur i lägenhet - vad ska du tänka på?

20 juni 2019 Trivs kaniner inomhus? Får grannen ha giftormar? Och är en aktiv hund verkligen lycklig i en liten etta? Anna Norlin, specialist hos distriktsveterinärerna i Mora, berättar vad du bör tänka på med djur i lägenhet.

Funderar kring djurets behov
Ett vanligt misstag, oavsett om man bor i hus eller lägenhet, är att man vet för lite om djurets behov. Börja därför med att fundera på om du kan erbjuda djuret vad det behöver för att må bra. Bor du litet och trångt, men vill skaffa en hund med stort behov av aktivitet? Får hunden då komma ut och röra sig i flera timmar varje dag? Ar svaret ja gör det kanske inget om lägenheten är liten, men är svaret nej ska du nog fundera på ett annat djur.

Katt - inte så enkelt
Hundar är flockdjur, och så länge de får motion och har en egen plats i lägenheten dit de kan dra sig tillbaka kan de leva gott med oss människor. Katter däremot behöver utrymme och anpassning av inredningen på ett helt annat sätt. För att må bra måste de bland annat kunna vara aktiva, få vara ifred och bevaka sitt revir. Kan de inte gå ut och in när de vill är risken stor att de börjar gå in hos grannar eller i förråd i stället, något som kan leda till konflikter.

Inred efter djurets behov
Då ett djur flyttar in kan du behöva förändra inredningen efter djurets behov. Tänk på att djur behöver en avskild plats som är bara deras, dit de kan dra sig tillbaka och känna sig trygga och vara ifred. Men det är också viktigt för djuret att kunna välja: En social hund kan även vilja ha en korg i köket för att vara med sin flock. Bitskador på människor uppstår oftast i situationer då djuret inte kunnat välja bort konflikten, något som kan hända i en liten lägenhet om man inte har planerat i förväg.

Djur som mår bra i lägenhet
Smådjur som hamstrar kan leva gott i en lägenhet. Tänk bara på att de är aktiva på natten - bor du lyhört kanske inte grannarna uppskattar ett hamsterhjul som snurrar hela natten. Aven råttor är sociala djur som passar utmärkt i lägenhet. De är dessutom läraktiga och kan tränas till att göra konster. Tänk bara på att de behöver röra sig och få lösa problem, något som du kan behöva anpassa inredningen efter. Exotiska djur som ormar och  sköldpaddor som lever i tempererade terrarier passar också bra i lägenhet.

De mår sämre i lägenhet
Kaniner är inte så bra innedjur som man tidigare trott. Deras behov av att kunna skutta omkring och gräva har underskattats, behov som är svåra att tillfredsställa i en lägenhet. Giftormar behöver du ha särskilt tillstånd för, och är något gemene man inte bör ge sig på. Fåglar har stort behov av att flyga och mår inte bra i små utrymmen inomhus. De kan även vara högljudda, något grannarna kanske inte alltid gillar.

Tänk långsiktigt
Ta en rejäl funderare innan du skaffar husdjur. Många djur lever länge - är du verkligen beredd att ta ansvar för en sköldpadda i 70 år? Det är inte ovanligt att hundar och katter lever i 15-20 år, även det är en lång tid. Tänk också på att barn inte ensamma kan ta hand om ett djur. Det är visserligen ett utmärkt tillfälle för barnen  att träna på omhändertagande och ansvar, men det yttersta ansvaret för djurets välbefinnande måste alltid ligga på en vuxen.

Vad gäller juridiskt?


Styrelsen i en bostadsrättsförening kan inte förbjuda en medlem att ha husdjur i sin lägenhet, men det kan i föreningens stadgar eller i föreningens ordningsregler finnas bestämmelser som reglerar var och hur dessa djur får vistas i gemensamma utrymmen eller på föreningens mark. För en bostadsrättsförening är husdjur i praktiken en ordnings- och trivselfråga, och det är utifrån dessa premisser som styrelsen får göra sin bedömning.

Som medlem och boende är det viktigt att husdjuren inte stör eller påverkar grannarnas boendemiljö på ett negativt sätt. En vanlig konflikt mellan grannar och som kan få konsekvenser är ljudstörningar från husdjur som för oväsen i lägenheten eller som rastas på föreningens mark där detta inte är tillåtet.