Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Avisering av moms för individuell mätning av el, vatten och gas

10 juni 2020 Med anledning av att Skatteverket beslutat att bostadsrättsföreningar måste redovisa moms för individuell mätning (IMD) av el, vatten och gas kommer aviseringen av detta att förändras.

Avgiften för IMD har tidigare aviserats inklusive moms. Från och med nästa avi kommer momsen att redovisas separat. Kostnaden för förbrukningen kommer vara beräknad precis som förut men momsen visas på en egen rad istället för som tidigare då den var sammanräknad.

Betalar jag ett högre pris nu?
Nej. Totalbeloppet blir det samma för den boende, det som är nytt är att moms, det vill säga 25 % av beloppet, specificeras på avin och går till redovisningen som moms resterande del som intäkt.

Varför?
Skatteverket har i ett ställningstagande ansett att bostadsrättsföreningar och hyresvärdar ska lägga moms på el-, gas- eller vattenförbrukning om förbrukningen inte ingår i årsavgiften eller hyran, utan debiteras separat.

Högsta förvaltningsdomstolen har dömt i frågan och Skatteverket utgår från Högsta förvaltningsdomstolens dom. Utgången i målet som slogs fast den 3 december 2019 och då ska tillhandahållande av individuell mätning utifrån förbrukning för el, vatten och gas anses vara momspliktigt och därför redovisas till Skatteverket.

Varför kommer ändringen nu?
HSB har sedan det fastslogs att IMD är momspliktigt arbetat med att ställa om våra system för den hanteringen. Den ändringen blev klar nu och vi väljer då att implementera den så bostadsrättsföreningarna så fort som möjligt får en korrekt redovisning.