Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB Malmö finalist i solenergi-tävling

05 november 2021 HSB Malmös solenergi-anläggning på taket till Turning Torso Gallery är ett av de tre finalisterna i Skåne Solar Award 2021.

Priset delas ut årligen av Solar Region Skåne. De tävlande är projekt som byggdes under 2020.

HSB Malmö är en av tre nominerade i final. Tillsammans med övriga tre nominerade som gått till final är HSB Malmös anläggning på taket till Turning Torsos Gallery, en sidobyggnad till Turning Torso.

– Det fanns tre till fyra olika förslag, och vi valde detta för att det ska passa in i området Västra Hamnen. Det var viktigt att designen av installationen anpassas med byggnaden och området men också att inte bli störande för våra grannar, säger Jörgen Åkesson, projektledare för installationen från HSB Malmö.

På det 886 kvm stora taket finns 444 solcellspaneler. Taket är sedan tidigare täckt av sedum.

Panelerna förser byggnaden med fastighetsel, samt 21 laddstationer med energi till elfordon.

– Vi hade initialt farhågor att sedumtaket inte skulle klara sig, men det har visat sig bli tvärtom. Solcellerna har skapat en miljö som gör att sedumtaket växer bättre än tidigare, där panelerna skapar vind- och solskydd för växtligheten. Vi får till och med ansa växterna så att de inte ska växa över solpanelerna, vilket är ett angenämt problem, säger Jörgen.

Vinnaren utses a v en jury och prisutdelningen sker den 25 november 2021. Motiveringen till finalplatsen löd:

”En imponerande anläggning som är vacker för ögat: Här används en redan byggd yta för solcellsinstallation och man testar ett nytt koncept genom kombinationen av sedumtak och solpaneler. Det är intressant att utvärdera hur denna lösning fungerar och som går före andra solprojekt. Den estetiskt tilltalande installationen är en fin sammanhållande komposition med sedumtaket och inspirerar med en imponerande stor anläggning mitt i ett tätbebyggt bostadsområde.

Ett samspel som skapar intressant dynamik: Installationen gör solceller och sedumtak till en attraktiv lösning i stadsmiljö. Anläggningen är ett bra användande av alternativmark och ligger i linje med det hållbarhetsarbete som ägaren eftersträvar, vilket kan ge uppmärksamhet och diskussion om projektets förutsättningar, bidrag och energiproduktion. ”   

Projektet utfördes i samarbete med Soltech Energy.