Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Lättare än du tror att få en hyreslägenhet

14 oktober 2021 Det är inte så hopplöst som du tror att få ett hyreskontrakt. Det står faktiskt till och med lägenheter tomma idag i Malmö, klara för inflyttning.
Fina innergårdar hör till många av sekelskiftesfastigheterna i Rörsjöstaden, som här på Stenbocksgatan.

Alla känner inte till att HSB Malmö har ett fint hyresbestånd att erbjuda.
– Just nu är det många som flyttar, och vi har flera lägenheter som kommer att bli lediga. En del ska renoveras, men flera går att hyra omgående under förutsättning att man uppfyller grundkriterierna, säger Tom Wilkinson som är uthyrningsansvarig på HSB Sundsfastigheter.

Han och kollegan Matilda Bergh, som är uthyrare, tror att människor under pandemin har upptäckt att de har fel boende.

drottningtorget.jpgHyresfastigheten intill Drottningtorget i Malmö är från början av 1900-talet. Med utsikt över Boulebaren, centralstation och Turning Torso. Många av lägenheterna har rum i fil, fiskbensparkett och en takhöjd på 3,5 meter.

Det i sin tur kan ha olika orsaker, som att man bor trångt, vill bo i en annan miljö eller lite billigare. Eller att den låga räntan ger fler möjlighet att köpa en bostadsrätt. Det frigör lägenheter för uthyrning. Dessutom kan dagens utbud av lediga lägenheter bero på att nybyggnationen ökat, vilket gör det enklare att få en bostad som är byggd på 2000-talet eller senare.

Områdena som HSB Malmö erbjuder lägenheter i är varierande och det ska finnas något för alla. Tom Wilkinson vill därför inte tipsa om boenden som är bättre än andra.
– Behoven är så olika. Det som passar den ena är något som den andra inte alls kan tänka sig, säger han och ger tipset att det bästa man kan göra är att titta in på HSB Malmös hemsida under fliken hyreslägenheter.

HSB Malmö har närmare 2 300 hyreslägenheter i Malmö, Vellinge, Trelleborg och Svedala. Allt från sekelskiftesdrömmar i Rörsjöstaden till ett unikt och modernt boende i Turning Torso. Beståndet utökas kontinuerligt genom nyproduktion och förvärv.
– Det kan ta 1–2 år att få det första erbjudandet från oss om man har specifika önskemål. Men många får en hyreslägenhet tidigare än så. Det är viktigt att inte begränsa sig för mycket med allt för många önskemål kring hur bostaden ska se ut eller var den ska ligga om man behöver en lägenhet omgående. Vill man ha ”det rätta boendet” så kan det dock ta längre tid.
– Men generellt går det snabbare att få en lägenhet hos oss än hos många andra. Hos oss får man dessutom tacka nej hur många gånger som helst utan att för den skull åka ur kön. Vi anser inte att det är något problem. Det viktigaste är att det blir rätt lägenhet i slutänden.

Men Tom Wilkinson vill komma med ytterligare ett värdefullt tips till den som söker bostad i Malmö och påminner om att den som bosparar i HSB får chans till förtur till hyreslägenheterna och kommer i fråga före de som söker men som inte bosparar. Den som bosparar har även chans till förtur när det gäller nybyggda bostadsrätter.
– Det räcker med ett poäng för att gå före alla dem som inte bosparar. Det här är en god idé om man siktar in sig på ett speciellt område och är beredd att vänta lite på sitt nya hem, säger Tom Wilkinson och förtydligar att det går att få en hyreslägenhet hos HSB
Malmö även om man inte bosparar.
– Men kanske kan man spara åtminstone en hundralapp i månaden, och på så sätt komma i fråga för en lägenhet före många andra. Man löser allt på HSB Malmös hemsida. Det är superenkelt. 

parkhusen.jpgNyligen öppnades intresseanmälan för de nyproducerade lägenheterna i Bruksparken i Hököpinge, strax utanför Vellinge. Planerad inflyttning är januari 2022.

"Det räcker med ett poäng för att gå före alla dem som inte bosparar."

HSB Malmös uthyrare

Tom Wilkinson och Matilda Bergh, uthyrare för HSB Malmös hyresfastigheter, menar att det inte är hopplöst att hitta en hyreslägenhet i dag. Så länge den som letar inte har alltför specifika krav.

3 enkla tips för att snabbt få en lägenhet:

  • Skippa dina alltför specifika krav på område och detaljer.
  • Öka dina chanser genom att bli bosparare. 
  • Testa att söka en lägenhet direkt under Sök bostad. Utan att bospara.