Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Stor efterfrågan på nyproduktion – HSB Göteborgs försäljning fortsatt starkt uppåt

17 november 2021 Förra årets trend med en stark försäljning av nyproducerade bostäder fortsätter för HSB Göteborg. Hittills i år har man sålt 191 lägenheter, vilket är tio procent fler än rekordåret 2020. Stor efterfrågan på profilerade projekt, och en vilja att prioritera bostaden ligger bakom, menar HSB Göteborgs vd Lars Göran Andersson.
HSB brf Esplanaden i Nya Hovås

– Med facit i hand kan vi se att effekten av pandemin inneburit ett ökat intresse för bostaden och dess kvaliteter, vilket ser ut att resultera i två mycket starka år för försäljningen av nyproduktion. Flera av våra projekt har sålt slut snabbt och vi planerar att säljstarta brf Spanjoletten, som är en del av Fixfabriken-området i Majorna, inom kort, säger Lars Göran Andersson, vd på HSB Göteborg.

Medan andra delar av samhällsekonomin drabbats hårt fortsatte köpviljan på bostäder att öka. I en undersökning som HSBs Riksförbund lät göra under pandemiåret 2020 uppgav var femte av de som var på bostadsjakt att deras vilja att köpa bostad blivit ännu starkare under pandemin. Resultatet speglades i HSB Göteborgs försäljningssiffror, som 2020 visade en ökning med 70 procent jämfört med 2019. Trenden har fortsatt även under 2021, där försäljningen alltså stigit med 10 procent jämfört med 2020.

Många vill ha extra rum
Under pandemin har många omvärderat sin bostadssituation. Att fler jobbat hemifrån har inneburit en ökad efterfrågan på ett extra rum eller en arbetshörna, och att fler önskat ett större boende. Det har även medfört att det inte nödvändigtvis är lika viktigt att bo nära sin arbetsplats, snarare att annat värderas högre – som närhet till naturen. Det har även visat sig att tillgång till uteplats eller balkong blivit viktigare i valet av nytt boende.

– Ökningen är dels kopplad till att vi haft många säljstartade projekt under året. Men vi har samtidigt kunnat erbjuda många större, flexibla och naturnära lägenheter, med mervärden som gemensamma utrymmen eller generösa balkonger. Kvaliteter som vi vet har varit extra intressanta för bostadsköpare under perioden av hemarbete. Mycket pekar på att behoven och önskemålen kommer att kvarstå när vi kommit ut ur pandemin, säger Lars Göran Andersson.

Av de som är på bostadsjakt sticker två grupper ut enligt HSBs undersökning. Främst är det boende i storstäder och personer under 30 år som i högre grad tror att de kommer köpa en ny bostad inom de närmaste åren. För unga vuxna är det fortfarande svårt att komma in på bostadsmarknaden. Amorteringskraven som återinfördes under hösten är en av trösklarna som HSB argumenterat för att slopa helt.

Fler satsningar på HSB Dela
Att underlätta för unga att komma in på marknaden har varit centralt för HSB länge. För att skapa en konstruktiv lösning introducerades satsningen HSB Dela, modellen som innebär att HSB går in som delägare i bostadsköpet och på så vis underlättar för fler att köpa sin första bostad.

– I takt med att bostadspriser ökar och amorteringskrav och kreditrestriktioner höjs blir det allt svårare att införliva ungas bostadsdrömmar. Många tvingas att ofrivilligt bo kvar hemma eller skjutsas runt mellan olika andrahandskontrakt. De satsningar vi har gjort med HSB Dela i Göteborg har fått stort gensvar och nu satsar vi på att skapa ännu fler HSB Dela-lägenheter för unga, bland annat i brf Spanjoletten i Majorna, säger Lars Göran Andersson.