Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

AB Småland – i Malmös hjärta

17 maj 2022 Vi träffar Bruno Bergenholtz en fin april-eftermiddag inne på hans café- och butik AB Småland på Södra Förstadsgatan i centrala Malmö. Han möter oss med ett leende och en bricka med kaffe och kanelbullar.

Varmt välkomna till AB Småland, jag hoppas att jag får bjuda på lite fika när vi samtalar? 

Vi sätter oss vid det enda lediga bordet i kaféet som befolkas av gamla som unga, småbarn som jollrar, många i livliga samtal, någon som läser en bok och njuter av en kaffe. 

Berätta lite mer om AB Småland. 

Jag är själv från Småland och jag växte upp i en familj som alltid sett värdet av att återbruka saker och ting, ett av mammas stora intressen var att möblera om hemma och själv har jag arbetat i många år med textil, kläder och inredning. När jag sedan skulle starta ett eget koncept hade jag främst två ingångsvärden. Först och främst var jag frustrerad och trött på att så många bolag inte tog hållbarheten på allvar. De gjorde små saker på ”ytan” för att det skulle se bra ut. Vi har valt att allt ska drivas av hållbarhet, cirkulärt agerande, återbruk, med miljön och människan i fokus. För det andra är allt i vår butik till salu. Många bolag belamrar sina butiker med exponeringar, och missar säljytor. 

Varför blev det AB Småland? 

Småland för mig är närheten till naturen, att ta till vara på resurserna, lite ”småländskt” förnuft. Vi lagar, återbrukar, vi fixar ihop och använder en gång till. Vi har ju alla ett ansvar för kommande generationer och jag tror att pedagogik kan påverka oss människor. Vi vill inspirera till en skönare och grönare livsstil, avslutar Bruno Bergenholtz. 

Erbjudande till dig som är medlem i HSB Malmö

Få ett örngott (värde 99 kr) vid köp av påslakansett Crinkle bäddsett (499 kr) på AB Småland. Erbjudandet gäller 18 maj – 30 juni 2022. Logga in på Mitt HSB för att läsa mer samt ta del av rabattkoden.