Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Dags att se över brandvarnarna inför julens helger

28 november 2014 Betydligt fler oroar sig för att det ska börja brinna hemma, än att det ska bli inbrott. Ändå har var tredje person inte koll på hur gamla batterierna är i brandvarnaren hemma. Det visar en färsk undersökning med anledning av den årliga brandvarnardagen som infaller den 1 december.

I samband med första advent och julens helger då vi tänder mer ljus än någonsin, är det extra viktigt att ha koll på brandvarnarna. 1 december har därför utsetts till brandvarnardagen som en påminnelse om att byta batterier och se över brandskyddet hemma.

De flesta har brandvarnare
Sverige har en bra täckning av brandvarnare i hemmen – hela 94 procent av svenskarna har brandvarnare installerat. Det visar en ny undersökning som larm- och säkerhetsföretaget Verisure Securitas Direct låtit göra, där drygt 1 000 personer fick svara på frågor om brandsäkerhet hemma.

Dålig koll på batterierna
Men undersökningen visar också att var tredje svensk inte har koll på batterierna: 26 procent av de tillfrågade hade inte har bytt batteri i brandvarnaren under de senaste elva månaderna och sju procent visste inte om de gjort det. Oroande, menar Verisures säkerhetsinformatör Michael Peterson:
– Det är en allvarlig säkerhetsrisk som vi ser i undersökningen, och även ett vanligt problem att svenskar glömmer att byta batterier. Det ger en falsk känsla av säkerhet och kan leda till allvarliga konsekvenser. På de flesta brandvarnare bör man byta batterier var elfte till tolfte månad.

Var femte orolig för levande ljus
I undersökningen framgår det att många svenskar känner oro för brand (56 procent) och hela 61 procent har en brandsläckare hemma. Oron för brand är större än till exempel oron för inbrott (16 procent) eller vattenskador (15 procent). De tillfrågade ansåg att elektroniska apparater var det största brandrisken hemma (37 procent), följt av levande ljus (21 procent) och att glömma spisen på (13 procent).

Så skyddar du dig mot brand hemma

  • Brandvarnare ska finnas på varje våningsplan om det finns flera, och gärna i varje rum. Placera dem i taket minst 50 centimeter från väggen.
  • Seriekopplade brandvarnare ger extra säkerhet eftersom de varnar samtidigt, oavsett i vilket rum en brand startat.
  • Överväg att ha brandvarnare kopplade mot larmcentral som larmar brandkåren om huset står tomt eller ett barn är ensamt hemma.
  • Byt batterier omkring var elfte månad och kontrollera regelbundet att brandvarnarna fungerar, även efter semestrar då batterierna kan ha tagit slut.
  • Rengör brandvarnarna årligen från utsidan med dammsugare. De har begränsad livslängd – byt efter 8-10 år.
  • Skaffa brandsläckare och/eller brandfilt så du kan släcka en brand innan den sprider sig.
  • Lämna aldrig levande ljus obevakade. Ha som regel att den som tänder ljuset också ska släcka det.


Verisure är en av HSBs samarbetspartners för bostadsrättsföreningar och hyreslägenheter inom HSB. Erbjudandet gäller brandvarningssystem för lägenheter i flerfamiljshus.