Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Dags för statlig stimulans av bosparande föreslår HSB

18 november 2014 Amorteringskrav på bolån riskerar att utestänga unga vuxna från bostadsmarknaden. Därför behövs ett avdragsgillt bosparande som skapar trygghet för individen, ökar betalningsförmågan och ger fortsatt stabil efterfrågan på bostäder. Det skriver Anders Lago, förbundsordförande HSB, och Lars Göran Andersson, vd HSB Göteborg, i en debattartikel i dagens GP.

Förra veckan föreslog Finansinspektionen, FI, att nya bolåntagare stegvis ska amortera av sina lån till 50 procents belåningsgrad. Anledningen är att hushållens bolåneskulder innebär risker för såväl Sveriges ekonomi som för enskilda hushåll anser FI, som påbörjat arbetet med att ta fram nya regler för bolån.

Amorteringskrav kan stänga ute
I en debattartikel i dagens GP framhåller Anders Lago och Lars Göran Andersson att det finns risker med nya amorteringskrav; de som i dag saknar bostad får ännu svårare att komma in på bostadsmarknaden. Därmed riskerar efterfrågan på bostäder att sjunka trots att behovet finns – något som i sin tur kan försvåra möjligheten för regeringen att nå målet om 250 000 nya bostäder till 2020.

Dags för statlig stimulans av bosparande
Debattartikeln framhåller att ett avdragsgillt bosparande med skattefri avkastning skulle stimulera en sparandekultur. Sådana system finns i både Finland och Norge. 
”Men i Sverige finns varken bosparpremie eller skatteavdrag. Det är hög tid att även Sverige får en statlig stimulans för bosparandet. Ett tänkbart förslag är det som HSB nyligen presenterade tillsammans med bland annat Villaägarna”, skriver Anders Lago och Lars Göran Andersson. Förslaget ser i korthet ut så här:

  • Skapa ett avdragsgillt bosparande. Ett sparande som kan vara avdragsgillt med ett halvt inkomstbasbelopp och där avdraget uppgår till 20 procent av sparandet.
  • Gör avkastningen på bosparandet skattefritt.

FAKTA: Statlig stimulans till bosparande

HSB, Villaägarna, Riksbyggen och Trä- och Möbelföretagen föreslog våren 2014 en statlig stimulans till bosparande som gör det möjligt för unga att spara ihop en insats till en egen bostad. Läs mer om rapporten Sverige behöver ett bättre bosparande.