Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Earth Hour sätter fokus på boende och klimat

28 mars 2014 Bilen, biffen, bostaden och börsen. Det är fyra klimatvärstingar som är i fokus för årets Earth Hour lördag 29 mars.

Vid halv åtta på lördag kväll väljer många att släcka lamporna för en timme. Earth Hour är världens största miljömanifestation då hundratals miljoner människor världen över visar sitt engagemang för klimatet genom att släcka ljuset under en timme. I Sverige visar mätningar att nedgången i elförbrukning under Earth Hour är relativt marginell, eftersom det är mycket annat än lampor som drar elektrisk energi. Att släcka är snarare en signal till politiker och makthavare att ta klimatförändringarna på allvar.

Boendet drar mest energi
Årets teman för Earth Hour är bilenbiffenbostaden och börsen – alla är områden som ger en negativ klimatpåverkan med större utsläpp av koldioxid än vad som är hållbart i längden.
Att värma upp bostäder, är den enskilt största posten i vår energinota. Nästan en tredjedel av Sveriges energiproduktion – mer än industrin och någon annan sektor i landet – går åt till att hålla värmen där hemma. Om fastigheter blir mer energieffektiva finns alltså enorma besparingar att göra.

HSB arbetar för mer sol- och vindkraft
HSB arbetar sedan många år aktivt för att få ner energiförbrukningen i fastighetsbeståndet.
- HSB verkar för minskad klimatpåverkan från bostäder bland annat genom att arbeta för bättre förutsättningar för förnybar el med sol- och vindenergi i boendet. Flera bostadsrättsföreningar och HSB–föreningar installerar nu solceller för egen elproduktion och i Umeå äger man tillsammans ett vindkraftverk, säger Magnus Ulaner, Miljö- och Hållbarhetschef, HSB Riksförbund.

Fjärrvärmens bränslemix påverkar klimatet
HSB fokuserar också på fjärrvärmens klimatpåverkan och vilken bränslemix som används i värmeverken – att de eldar med förnybara bränslen har mycket stor betydelse för att minska bostädernas klimatpåverkan. Svensk el produceras främst storskaligt med vatten- och kärnkraft. Kärnkraften innebär höga kostnader och många problem med bland annat hantering av kärnavfall. En omställning till förnybar el med sol- och vindkraft i kombination med energieffektivisering och smartare elnät, är en del av lösningen för att få ner energiförbrukningen och därmed klimatpåverkan.

Earth Hour en politisk signal
På lördag kan du tillsammans med många andra dra ditt strå till stacken och visa att klimatfrågan är viktig genom att släcka lamporna för en timme. När du tänder igen, kan du läsa mer om HSBs långsiktiga klimatarbete. Här kan du läsa mer om hur de politiska partierna vill att vi ska dra ner på energikonsumtionen i boendet.