Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Framtiden kräver nya konsumtionsvanor

09 april 2014 Sex av tio svenskar tror inte att politiker, företag och vi som individer förmår hejda växthuseffekten så att ödesdigra konsekvenser undviks. Det visar en undersökning som Konsumentföreningen Stockholm (KfS) har gjort.

För bara några år sedan var det svårt att föreställa sig vilken stor roll mobiltelefonerna skulle spela i vår vardag. Utvecklingen går snabbt framåt med ny teknik som rör vår vardag. Robotar och 3D-teknik är på väg, det finns stora möjligheter att samla digital information om våra liv, befolkningstillväxt och växthuseffekt kan innebära att nya konsumtionsvanor blir nödvändiga i framtiden. Konsumentföreningen Stockholm har ställt frågor om framtiden till svenska folket. Svaren redovisas nu i ”Så möter vi svenskar framtiden”.

Hellre insekter än telefonreklam
Drygt 1 000 personer som representerar ett genomsnitt av Sveriges befolkning, fick i mitten av mars ta ställning till ett antal frågor som berör bland annat robotar, växthuseffekten, GMO, marknadsföring och integritet på internet. Så här fördelade sig svaren på några av frågorna:

  • Tre av tio (33 procent) tror att de har en egen 3D-skrivare hemma år 2020 även om de flesta är skeptiska till att skriva ut mat på sin skrivare.
  • I framtiden måste vi äta mer klimatsmart. Var fjärde svensk (28 procent) kan tänka sig att äta insekter och larver.
  • Svensken är inte intresserad (86 procent) av att få specialanpassad marknadsföring via GPS till sin telefon utifrån var man befinner sig – integritetsfrågor är viktiga för de flesta.

HSB söker svaren för framtidens boende
HSB agerar sedan många år aktivt för att bidra till att jordens resurser används på ett hållbart sätt. Just nu planeras ett annorlunda hus i Göteborg som kommer att ge svar på många framtidsfrågor för boendet – HSB Living Lab. Huset, klart för inflyttning på Chalmers campusområde hösten 2015, ska innehålla omkring 25 studentlägenheter.

Stort intresse för HSB Living Lab
Under de tio år forskningsprojektet pågår ska forskare studera bland annat material, teknik, flexibilitet och energianvändning i HSB Living Lab samtidigt som människor bor där. Projektet drivs tillsammans med flera samarbetspartners och har fått stort intresse från forskarvärlden. Bland annat ska den amerikanska rymdstyrelsen Nasa studera resursknapphet och återvinning i boendemiljöer. Läs mer om HSB Living Lab här.
Här nedan kan du också ladda ner hela rapporten ”Så möter vi svenskar framtiden”