Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Fritt fram omvandla hyresrätt till ägarlägenhet

05 juni 2014 Hyresrätter kan från och med 1 januari 2016 omvandlas till ägarlägenheter. Det föreslås i den så kallade ägarlägenhetsutredningen som presenterades i veckan. Redan i dag är det tillåtet att skapa ägarlägenheter i nybyggda hus, men intresset har hittills varit svalt.
– Bostadsrätten är den upplåtelseform som är etablerad i Sverige för den som vill köpa en bostad i flerbostadshus, säger Anders Lago, ordförande i HSB Riksförbund i en kommentar.

Ägarledningsutredningen har haft i uppdrag att utreda hur det kan bli möjligt att omvandla befintliga hyreslägenheter till ägarlägenheter. I direktiven ville regeringen få undersökt om det är möjligt att i vissa fall göra det möjligt att ombilda enbart vissa lägenheter. Utredningen föreslår nu att ombildning till ägarlägenheter ska bli möjlig. Men i så fall måste det ske på fastighetsägarens initiativ och omfatta samtliga lägenheter. Att ombilda enbart vissa lägenheter förslås kunna genomföras först efter en procedur med ändringar i fastighetsbildningen.

Bostadsrätt skapar gemensamt ansvar
– HSB har ingen principiell invändning mot en ökad mångfald av upplåtelseformer, men bostadsrätten är den upplåtelseform som är etablerad i Sverige för den som vill köpa en bostad i flerbostadshus. Bostadsrätten har många fördelar framför ägarlägenheter eftersom den förenar ett eget upplevt ägande med ett gemensamt ansvar som skapar bättre trygghet, säger Anders Lago, ordförande, HSB Riksförbund.

Svalt intresse för ägarlägenheter
– Jag tror att ett genomförande av förslagen i utredningen skulle få mycket marginell betydelse på bostadsmarknaden. Sedan några år tillbaka är det tillåtet att upplåta nyproducerade flerbostadshus som ägarlägenheter, men hittills har mottagandet varit mycket svalt. Allt talar för att även ombildningar till ägarlägenheter i befintliga hyresfastigheter skulle få väldigt liten betydelse.

FAKTA: Ägarlägenhet

En ägarlägenhet är en lägenhet som man helt äger själv i ett flerbostadshus. Den som äger lägenheten har lagfart på den och lägenheten utgör fast egendom. Den kan därför exempelvis intecknas på samma sätt som ett småhus och ägare har rätt att hyra ut den till vem som helst. Det går att äga ett valfritt antal ägarlägenheter.

Till skillnad från bostadsrätten, där man äger rätten att bo i lägenheten, finns det ingen bostadsrättsförening och inga gemensamma lån i en fastighet med ägarlägenheter. Däremot får ägarlägenheten en andel i en samfällighet som omfattar trapphus, fasader och andra gemensamma ytor. Ägarlägenheter har kunnat bildas i nybyggda flerbostadshus sedan 2009.