Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Hitta hem – lättare sagt än gjort

03 september 2014 Bostadskrisen i storstäderna har blivit en brännande valfråga – hur ska samhället agera för att få fart på byggandet? Det är utgångspunkten för bostadspolitiska seminarier som HSB arrangerar runt om i landet, nu senast i Stockholm med diskussioner runt den nya boken ”Hitta hem – Stockholm och bostadsbristen”.

Tisdagen 3 september bjöd HSB Riksförbund in politiker, opinionsbildare och företrädare för bostadsbranschen till bostadspolitiskt seminarium med avstamp i den nya boken ”Hitta hem – Stockholm och bostadsbristen” . Förbundsordförande Anders Lago inledde:
– HSB är en stark aktör på bostadsmarknaden med över en halv miljon bostäder, men vi driver också bostadspolitiska frågor för alla dem som behöver en bostad. Hur ska Sverige få fart på byggandet?

Vilka ska politikerna gynna?
Ola Andersson från arkitektbyrån Andersson & Arfwedson och författare till ”Hitta hem – Stockholm och bostadsbristen” redogjorde för historik och mekanismer som har lett fram till dagens stora underskott på bostäder i Stockholm. 
– Ända sedan 80-talet har det byggts för lite i Stockholm. Nu är frågan om bostadspolitiken enbart ska gynna dem som står på toppen av sin bostadskarriär? Eller ska politikerna arbeta för att få fram bostäder så att alla har någonstans att bo?

Många tjänar på bostadsbristen
Så länge det finns ett underskott på bostäder, fortsätter priserna uppåt. Och konkurrensen om bostäder gynnar en del, underströk Ola Andersson.
– Bostadsmarknaden är ett skolexempel på marknadsmekanismer där hög efterfrågan och litet utbud driver priserna uppåt. Många tjänar på detta; byggbolag får högre marginaler, mäklare får höga provisioner, bankerna tjänar på ökade bolån och fastighetsägare får år efter år värdestegring på sina tillgångar utan att tillföra mer än normalt underhåll.
– De stora förlorarna är ungdomar som inte kan flytta hemifrån, barnfamiljer som inte har råd att skaffa sig ett till rum och människor som inte kan studera eller ta ett nytt jobb i Stockholm eftersom det inte finns någonstans att bo. Bostadsbristen är i dag det största enskilda hindret för nya företag att etablera sig här.

Kommunernas marktilldelning en nyckelfråga
Tillgången på mark är en avgörande fråga för att lösa bostadsfrågan och där har politikerna ett stort ansvar, menade Ola Andersson.
– Det är kommunerna som äger byggbar mark och har planmonopol. De har också ansvar för bostadsförsörjningen, men så länge de inte tar det ansvaret och släpper ifrån sig mark till byggande så händer inget. 
Inbjudna politikerna Joakim Larsson (M), Maria Östberg Svanelind (S), Erik Slottner (KD) och Clara Lindblom (V) var ense om att bostadskrisen är ett faktum, men oense om orsaker och i viss mån hur den ska lösas.

Bostadsskuld
– Vi lever i en gammal bostadsskuld som skapades redan i början av 2000-talet. Det tar tid att få fram bostäder, eftersläpningen är stor. Men nu är byggtakten på väg uppåt och bostadspotentialen är 140 000 nya lägenheter fram till 2030, sade Joakim Larsson (M).
Clara Lindblom (V) underströk behovet av billiga hyresrätter och efterlyste större politisk vilja att bygga i Storstockholms kommuner.