Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB i debattartikel: Svenska folket tror inte att regeringen kan lösa bostadsbristen

30 oktober 2014 Den nytillträdde bostads- och stadsutvecklingsministern Mehmet Kaplan, MP, börjar i uppförsbacke – bostadsbristen kostar samhället miljarder varje år i utebliven tillväxt och tilltron till regeringens förmåga att lösa problemet är låg. Det konstaterar HSBs ordförande Anders Lago i en debattartikel i Expressen i dag.

HSB har gett Sifo i uppdrag att fråga svenska folket vem som har störst ansvar för att komma till rätta med dagens bostadsbrist. Drygt 1 000 personer fick frågan och det visade sig att 55 procent anser att bostadsbristen är regeringens ansvar, medan 26 procent svarar kommunerna, 6 procent byggbranschen och 2 procent bankerna.

Svag tilltro till regeringen
Sifo undersökte också hur stor tilltron är till regeringens förmåga att hantera ansvaret för bostadsbristen. Svaren visar att det finns en stor misstro; 43 procent av de tillfrågade tror inte att Stefan Löfvens regering klarar av att göra något åt bostadsbristen, medan 27 procent är tveksamma till regeringens förmåga. Endast 30 procent har tilltro till regeringens och bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplans förmåga att komma tillrätta med bostadsbristen, skriver Anders Lago i debattartikeln där han också ger några konkreta förslag för att lösa problematiken:

  • Se över skattesystemet för byggande och bostäder av olika upplåtelseformer - med inriktning på bättre villkor för nyproduktion och förvaltning av befintliga bostäder.
  • Inför social hållbarhet som nytt perspektiv. Vi behöver bostadsområden där alla typer av människor kan leva sina liv. Social hållbarhet måste synas i det som byggs, inte bara som politiska slagord.
  • Finansieringsvillkoren för nyproduktion behöver ses över.
  • Gör bosparande avdragsgillt. Den ekonomiska kulturen i Sverige behöver skifta från låntagande till sparande.

Läs hela HSBs debattartikel "Så kan Kaplan bygga bort bostadsbubblan" i Expressen.