Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB sätter fokus på bostadsbyggande inför valet 2014

25 april 2014 Hur ska vi öka bostadsbyggandet? Den högaktuella frågan står i fokus för bostadspolitiska seminarier som HSB arrangerar fram till valet i september.

Med drygt fyra månader kvar till valet, ökar intresset och debatten runt de politiska frågor som kommer att påverka Sverige de kommande fyra åren. En av de stora frågorna är bristen på bostäder i framförallt storstadsregionerna.
– Under valåret 2014 kommer det att vara ett stort tryck i bostadsfrågan. Vad HSB anser i bostadsfrågan blir viktigt för politikerna och vi har därför bra möjligheter att påverka, säger Åke Johansson, t f samhällspolitisk chef på HSB

HSB-seminarier från norr till söder
För att lyfta frågan om bostadsbyggande inför valet ska åtta HSB-föreningar arrangera bostadsseminarier. Alla representerar regioner där det behövs fler bostäder;
HSB Nordvästra Skåne, HSB Göta, HSB Mitt, HSB Uppsala, HSB Norr, HSB Sydost, HSB Stockholm och HSB Malmö.
Seminarierna ska fokusera på vad som bör byggas och hur det ska ske. Lokala politiker och opinionsbildare, företrädare för bygg- och bostadsbranschen och journalister bjuds in till seminarierna, som också är öppna för allmänheten. Frågor om deltagande besvaras av Åke Johansson, ake.johansson@hsb.se, på HSB Riksförbund.

Samhällsbyggare under 90 år
HSB har under åren haft en stark roll som samhällsbyggare. Vid starten för över 90 år sedan var bostadsnöden stor i Sverige. Efter förra sekelskiftet ökade urbaniseringen, och bristen på bostäder i storstäderna drev upp hyrorna. Några stödjande bostadspolitiska insatser från samhällets sida förekom inte på den tiden. När HSB Stockholm på kooperativ grund bildades 1923, var det för att ge medlemmarna bra och prisvärda bostäder som kunde hållas undan från spekulation. Medlemmarna i HSB fick ett bättre boende där de också hade inflytande över sin egen bostadssituation.

Bostadsbristen kostar miljarder
I dag finns många paralleller med det förflutna. Allt fler väljer att flytta till storstadsregionerna där jobb och utbildning finns – men alldeles för få bostäder. Följden blir att många ungdomar inte har råd att flytta hemifrån, andra tvingas flytta runt i olika tillfälliga boenden eller ta mycket stora lån för att köpa en lägenhet. Bostadsbristen drabbar inte bara enskilda, utan hämmar hela samhällets tillväxt visar undersökningar som HSB låtit analysföretaget WSP göra. Bara i Stockholm finns risk för en utebliven tillväxt motsvarande 660 miljarder kronor fram till 2030 på grund av bostadsbristen. Motsvarande siffra för Stor-Göteborg är 200 miljarder kronor.

Här ordnar HSB bostadspolitiska seminarier

  • HSB Göta, Jönköping 5 maj
  • HSB Malmö, Malmö Augusti/September (datum ej fastställt)
  • HSB Mitt, Sundsvall 28 augusti
  • HSB Nordvästra Skåne, Helsingborg (datum ej fastställt)
  • HSB Norr, Luleå 25 augusti
  • HSB Sydost, Växjö 4 september
  • HSB Sydost, Kalmar 4 september
  • HSB Stockholm, Stockholm Augusti/September (datum ej fastställt)
  • HSB Uppsala, Uppsala 29 april