Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB tecknar avtal med Villaägarnas Riksförbund

28 februari 2014 HSB Riksförbund har inlett ett samarbete med Villaägarnas Riksförbund som innebär att samfälligheter i Stockholmsområdet, Göteborgsområdet och Skåne kan köpa in HSBs förvaltningstjänster.

Från och med 1 mars 2014 kan samfällighetsföreningar genom Villaägarnas Riksförbund köpa förvaltningstjänster av HSBs regionföreningar till konkurrenskraftiga priser. Även om pilotprojektet i dagsläget är begränsat till Stockholmsområdet, Göteborgsområdet och Skåne, kommer fler områden löpande att omfattas av samarbetet.
– Samfällighetsföreningar över hela Sverige är välkomna med förfrågningar angående samarbetet mellan HSB och Villaägarna, säger Dominique Grubestedt, projektledare Förvaltningsutveckling på HSB Riksförbund.

Ekonomi, underhåll och drift
– En stor del av arbetet i samfällighetsföreningen gäller ekonomin. HSBs ekonomiska tjänster är utvecklade för att samfällighetsföreningen ska få hjälp med det löpande arbetet, bland annat med fakturering, bokföring, budget och bokslut, skatter och avgifter, säger Dominique Grubestedt.
Andra tjänster som samfällighetsföreningarna kan köpa in från HSB är till exempel drift- och energitjänster, fastighetsskötsel, klottersanering, markskötsel och lekplatsbesiktningar.

Garage, gångvägar och lekplatser
I många svenska villaområden finns samfällighetsföreningar som sköter gemensamt ägd mark eller byggnader. Det kan handla om allt från garage och parkeringsplatser till lekplatser, gräsmattor och gångvägar. I radhusområden kan även tak, värmesystem och vatten kan ingå i gemensamhetsanläggningarna. Potentiell målgrupp bara i Stockholms län är cirka 3 000 föreningar. HSBs samarbete med Villaägarnas Riksförbund, som har 295 000 medlemmar, är ett pilotprojekt som sträcker sig över ett år.