Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB visar vägen för energieffektiv renovering

04 april 2014 Den kilowattimme som aldrig används, är den allra miljövänligaste. Så kan man kort sammanfatta slutsatserna från HSB-ledda studien ”Ett hus, fem möjligheter” som visar hur man kan halvera energiförbrukningen i husen från miljonprogrammet.

Att värma upp bostäder, är den enskilt största posten i Sveriges energinota. Nästan en tredjedel av energiproduktionen – mer än industrin och någon annan sektor i landet – går åt till att hålla värmen i våra hem. Om fastigheter blir mer energieffektiva finns alltså enorma besparingar att göra. Under årets Earth Hour i slutet av mars, stod bland annat bostädernas klimatpåverkan i fokus. Ju mer koldioxidutsläpp bostadssektorn genererar, desto större blir klimatpåverkan.

Miljonprogrammet behöver renoveras
I Sverige står många av miljonprogrammets hus inför nödvändiga renoveringar. Förra året tog därför HSBs energichef Roland Jonsson initiativ till ”Ett hus, fem möjligheter” för att visa hur man i samband med en renovering kan energieffektivisera gamla flerbostadshus på bästa sätt. 
I studien, som utförts i samarbete med organisationen Bebo, har man utgått från ett trevåningshus byggt på 70-talet. Genom att räkna på fem olika alternativ för att halvera energiförbrukningen, visas hur olika åtgärder påverkar bland annat husets miljöbelastning, driftskostnader och månadsavgifter.

Vägledning inför renovering
Det första alternativet – att riva och bygga nytt – ger störst energibesparing, men kostar förstås också mest pengar. Alternativ fyra däremot kan passa ett hus som står inför ett stambyte och i samband med det kan koppla på värmeåtervinning.
– Det viktiga är att fastighetsägaren har en målsättning med renoveringen och fokuserar på slutresultatet. Utfallen varierar beroende på om man vill halvera energimängd, miljöpåverkan eller kostnaden, säger Roland Jonsson, energichef på HSB Riksförbund som drivit projektet Ett hus, fem möjligheter.
En slutrapport för studien presenterades på fackmässan Nordbygg i Stockholm och kommer att finnas tillgänglig som en vägledning för fastighetsägare och bostadsrättsföreningar som planerar renovering och energieffektivisering.

Alternativen i Ett hus, fem möjligheter:

  1. Huset rivs och ett nytt med samma yttermått, men tjockare isolering, uppförs.
  2. Allt utom stommen rivs och en ny byggnad uppförs.
  3. Huset utrustas med solceller på taket, fönstren renoveras, en värmepump installeras. På taket byggs en våning till för att finansiera renoveringen.
  4. Stammar och fönster byts. Värmeåtervinning införs på ventilation och avloppsvatten. Ventilationssystemet kompletteras med HSB FTX (en innovation från HSB), där värmen tas från borrhål för att förvärma uteluften.
  5. Huset utrustas med värmepumpar.