Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Kooperationen stöttar kampen mot ebola

20 november 2014 HSB-föreningar över hela Sverige har samlat in 750 000 kronor till We Effects kampanj mot ebola. Samtidigt har även andra kooperativa företag samlat in flera hundra tusen kronor – pengar som ska användas för information och utbildning för att hindra smittan från spridas vidare till östra Afrika.

We Effect har inlett ett arbete i Afrika för att förhindra spridning av ebola. Den dödliga sjukdomen har ännu inte nått de östra delarna av kontinenten, men det finns risk att den sprids dit. Därför inleds nu ett förebyggande arbete med i första hand av information till befolkningen, något som har visat sig framgångsrikt i Senegal och Nigeria vid tidigare utbrott.

Kooperativa företag samlar in pengar
Redan en vecka efter We Effects upprop hade HSB-föreningar från hela Sverige samlat in 750 000 kronor till We Effects kampanj mot ebola. Nu har också andra kooperativa företag samlat in pengar till kampanjen; Swedbank 250 000 kronor, Riksbyggen 200 000 kronor, Folksam 100 000 kronor och Konsumentföreningen Göta 10 000 kronor.

Utbildning hindrar spridning
We Effect har inlett arbetet och en projektledare i Kenya har börjat arbeta. Projektet ska samarbeta med fem partnerorganisationer och myndigheter i Kenya och i Uganda. 
- Starten är planerad till 3 december i Kampala med studiecirklar, medlemsmöten i kooperativ och i spargrupper med mera . Vi startar i Uganda eftersom de nyligen drabbats av Ebolasläktingen Marburg, och vi riktar där in oss på projekt som ligger nära gränsen till Kongo, säger Anneli Rogeman, vd We Effect.
We Effect har lång erfarenhet av arbete för att hindra spridning av hiv och aids och når ut till ett stort antal människor genom sina partnerorganisationer.

FAKTA: We Effect

Tillsammans med andra kooperativa företag startade HSB 1958 insamlingen En Värld Utan Gränser. Så småningom blev den biståndsorganisationen Kooperation Utan Gränser, numera We Effect.

Under årens lopp har HSB-föreningar och -medlemmar bidragit till bland annat bostadskooperativ i utvecklingsländer. 2013 samlade hela HSB in rekordsumman 3 117 552 kronor till We Effect. En del av pengarna har finansierat hus på orkandrabbade ön Leyte i Filippinerna.