Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Lagändring ska ge fler bostäder åt unga och studenter

15 augusti 2014 Fler bostäder till unga och studenter – det är förhoppningen med den lagändring som sedan halvårsskiftet gör det lättare att få tillstånd att bygga små lägenheter på vindar.

Från och med 1 juli går det att göra avsteg från kraven på tillgänglighet vid inredning av bostäder på högst 35 kvadratmeter på vindsplan. Genom en ändring i PBL, Plan- och Bygglagen, stryks kravet på hiss ända upp till våningsplanet för den typen av lägenheter. Tanken är att fler små lägenheter för studenter och unga därmed ska komma ut på marknaden.

Tidsbegränsade bygglov förlängs
Propositionen Fler bostäder åt unga och studenter som ligger bakom lagändringen har fått en del kritik av remissinstanserna. Kritikerna menar att den bland annat går emot principen om lika rättigheter för funktionshindrade och att det är svårt att kontrollera att dessa smålägenheter på sikt inte slås ihop till större. Ändringarna i PBL innebär inte bara att det blir enklare att bygga på vindar, utan också att det av översiktsplanen ska framgå hur en kommun planerar att tillgodose det långsiktiga behovet av bostäder. Dessutom förlängs den maximala gränsen för tidsbegränsat bygglov till femton år. Avsikten är att göra det lättare att ordna temporära lösningar för t ex studentbostäder på mark som inte används eller där det inte går att ge permanent bygglov.

HSB vill öka byggtakten
65 procent av Sveriges befolkning bor i en kommun med bostadsbrist och bostadsbristen är ett växande samhällsproblem. Bättre villkor för bostadsbyggande och bosparande är därför några frågor som HSB driver. Läs mer om vad HSB tycker i bostadsfrågan.