Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Lättare hyra ut i andra hand till sommaren

09 maj 2014 Det blir från och med 1 juli lättare att få tillstånd att hyra bostadsrätten i andra hand samtidigt som bostadsrättsföreningen får rätt att ta ut en avgift. Det står klart efter ett beslut riksdagen som innebär ändringar i bostadsrättslagen.

Lagändringen innebär att det fortfarande är bostadsrättsföreningen som ska ge tillstånd till den som vill hyra ut i andra hand, men att skälen för att få hyra ut får en generösare bedömning. Bland annat ska det gå att hyra ut under en tid om en nära anhörig vill bo där eller om en bostadsrätt är svår att sälja. För att täcka ökade administrativa kostnader får bostadsrättsföreningen rätt att ta ut en avgift på högst tio procent av ett basbelopp under ett år, i dagsläget 4 440 kr.

Lag går före stadgar
Alla bostadsrättsföreningar är skyldiga att följa de nya reglerna i bostadsrättslagen som träder i kraft den 1 juli 2014. Detta oavsett vad som står i den egna bostadsrättsföreningens stadgar, eftersom lag alltid går före stadgar om de inte överensstämmer. HSB har med anledning av ändringarna i bostadsrättslagen har tagit fram ny lydelse av HSBs normalstadgar som tas till beslut på HSBs årsmöte 14 maj.