Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Nils Holgersson-rapporten visar kraftiga prisökningar på vatten 2014

29 september 2014 Kostnaderna för vatten och avlopp har höjts med hela 3,6 procent det senaste året. Men skillnaden mellan kommunerna är stora. 
– Bor man i Tanum betalar man fem gånger mer än i Stockholm, säger energichef Roland Jonsson på HSB Riksförbund som är ett av medlemsföretagen i Nils Holgersson-gruppen.

Vatten och avlopp kostar över 6400 kronor mer per år i en vanlig trerumslägenhet i Tanum jämfört med Stockholms kommun. Det visar dagens Nils Holgersson-rapport som kartlagt priserna för vatten och avlopp för ett flerbostadshus i landets samtliga kommuner. Där framgår också att så många som 26 kommuner har höjt priset med mer än tio procent.

Klimatförändringar kräver anpassning av ledningsnät
Sommaren och höstens översvämningar på olika håll i landet har satt fokus på hur sårbara flera kommuners vattenledningar är. Många kommuner behöver göra stora investeringar i vatten- och avloppsnäten. Det är en nödvändighet för att bland annat kunna möta klimatförändringarna. Men Nils Holgersson-rapporten visar att det på många håll har lett till kraftiga prishöjningar.
- Företagen i Nils Holgersson-gruppen, däribland HSB, gör allt för att hålla nere priserna. Kunderna ska inte bära hela kostnaden för att ledningsnätet behöver anpassas till klimatförändringen, säger Roland Jonsson.

Kommuner med högst kostnad för en vanlig trerumslägenhet

  • Tanum 7 873 kronor/år
  • Tjörn 6 993 kronor/år
  • Ockelbo 6 893 kronor/år

Kommuner med lägst kostnad för en vanlig trerumslägenhet

  • Stockholm 1 493 kronor/år
  • Huddinge 1 493 kronor/år
  • Västerås 1 700 kronor/år

FAKTA: Nils Holgersson-rapporten

I Nils Holgersson-rapporten ”flyttas” en flerbostadsfastighet genom landet och kostnaderna för el och fjärrvärme, sophämtning, vatten och avlopp jämförs. Årets resultat presenteras i omgångar.

Nils Holgersson-gruppen startades 1996 och består av HSB, Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Sabo. Konsultföretaget Ekan-gruppen gör faktainsamling, sammanställning och analys av materialet. Prisjämförelser mellan Sveriges 290 kommuner samt mellan leverantörer finns på www.nilsholgersson.nu