Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Nya regeringsbeslut för avfall och kretslopp

29 augusti 2014 Det ska bli enklare för konsumenter att sortera ut avfall för återvinning. Det är ambitionen med nya regeringsbeslut för avfall och kretslopp.

Det krävs ett utvecklat kretsloppsarbete för att nå flera av Sveriges 16 miljökvalitetsmål. Den 28 augusti presenterade regeringen en rad beslut på avfallsområdet för att återanvändningen och återvinningen av material ska öka. Besluten rör flera områden: förpackningar och returpapper, elavfall och textilier.

Producenterna ska betala för insamling anser HSB
- HSB ställer sig positivt till ambitionerna i de fattade besluten och det är glädjande att ambitionerna höjs för elavfall och textilier. När det gäller vem som ska betala för den ökade fastighetsnära insamlingen av förpackningar och tidningar, så ser vi inte att detta klargjorts. Vi anser att producentansvaret för insamlingen ska gälla fullt ut, säger Magnus Ulaner, Miljö- och Hållbarhetschef, HSB Riksförbund.
Läs HSBs remissvar om avfallshantering här.

Producenternas ansvar kvarstår
Dagens ansvar för insamling av förpackningsavfall och returpapper ska även fortsättningsvis ligga kvar på producenterna, men vissa förändringar sker:

  • ansvaret förtydligas
  • mer avfall materialåtervinns
  • tillståndspliktiga insamlingssystem införs
  • insamlingssystemen ska utformas så att de förenklar för hushåll och andra att sortera ut sitt förpackningsavfall och returpapper
  • uppföljning och tillsyn över insamlingen och återvinningen ska underlättas och förbättras

Kommunernas roll fortsatt viktig
Kommunerna kommer även i fortsättningen att ha en central roll i den lokala avfallshanteringen, då de fortsatt har ansvar för insamlingen av allt hushållsavfall som inte är föremål för producentansvar. Kommunerna kommer också kunna agera som entreprenör åt de tillståndspliktiga insamlingssystemen.

Höjda mål för materialåtervinning
Materialåtervinningsmålen höjs i två steg. Den första höjningen sker 2017 genom ändrade beräkningsunderlag och den andra höjningen år 2020 genom en höjning av målnivåerna.
Läs mer här.

Återanvändning och återvinning av textilier
Regeringen ger Naturvårdsverket i uppdrag att ta fram förslag på åtgärder som ökar materialåtervinningen, återanvändningen och  bidrar till giftfria kretslopp. Naturvårdsverket ska också utforma och beskriva förslag på hur ansvarsfördelningen mellan kommuner, producenter och andra aktörer ska se ut för hanteringen av textilier. Uppdraget ska redovisas senast den 1 december 2015.
Läs mer här.

Återvinning av elavfall
För att minska den påverkan som elutrustning har på miljön måste återanvändningen och materialåtervinningen öka. Regeringen vill därför göra det enklare för konsumenter att lämna ifrån sig sitt elavfall och inför nya regler på området.

  • mer elutrustning kommer att omfattas av producentansvar
  • återvinningsmålen höjs
  • större butiker (med en yta avsedd för försäljning av elutrustning om 400 kvm eller mer) får en skyldighet att ta emot smått elavfall (max 25 cm i yttermått)
  • alla som säljer eller skänker ny elutrustning till konsumenter får en skyldighet att i samband med försäljningen ta emot motsvarande mängd elavfall (om avfallet utgörs av elutrustning av samma typ som den nya utrustningen)
  • tillståndsplikt införs för att samla in elavfall från konsumenter

Läs mer här.

Mer om avfallshanteringen i aktuella radioprogram finns här:

Sopmängden ökar

Så mycket sopor alstrar du

Rödgrön valvinst kan påverka avfallshanteringen