Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Renare luft och minskad energiåtgång med ny ventilation

30 juni 2014 Hur bra är egentligen luften i våra bostäder? Och kan den bli bättre? Den saken har HSB undersökt tillsammans med företrädare för ventilationsbranschen. Resultatet som presenterades på ett seminarium i Almedalen, visar att det går att göra stor skillnad med teknik som finns i dag.

Dålig luft är ett stort begrepp som i dagligt tal inbegriper allt från att det är kvavt och instängt inomhus, till rykande bilavgaser på trafikerade gator. En gata som blivit mycket omtalad på grund av sin dåliga luft, är Hornsgatan i Stockholm. Att just Hornsgatan fått detta rykte, beror delvis på att den är en av Sveriges bäst undersökta och dokumenterade gator när det gäller luftkvalitet och därför har blivit mycket omskriven.

Små partiklar farligast
- Men läget är sannolikt inte mycket bättre vid många andra innerstadsgator i storstäder. Senare års forskning visar att de är de allra minsta partiklarna som är allra farligast eftersom de går djupare ner i lungorna, säger Ioannis Sadiktsis, doktorand på Institutionen för analytisk kemi vid Stockholms universitet, som forskar i frågan om luftföroreningar och inledde seminariet. Luftföroreningar har nyligen klassificerats som cancerogena av WHO.

Lägenhet på Hornsgatan undersöktes
Om luften på innerstadsgator inte alltid är så bra, hur är det då inne i våra bostäder? I höstas tog HSBs energichef Roland Jonsson initiativ till att undersöka den saken tillsammans med Svensk Ventilation och företaget Camfil som är världsledande på luftfilter. En familj bosatt i en lägenhet två trappor upp mitt på Hornsgatan, ställde upp i undersökningen. Hösten 2013 mättes dels omsättningen av luften inne i lägenheten, dels halten av PAH (polyaromatiska kolväten).

Dubbel vinst med ny ventilation
Därefter installerades en ny ventilationsanläggning i fastigheten, och lägenheten som undersöktes utrustades dessutom med ett så kallat Hepa-filter i ventilationen. Hepa-filter filtrerar bort en stor del av mycket små partiklar. Effekten blev en dramatiskt sänkt mängd PAH i inomhusluften i lägenheten.
- Genom att byta från mekanisk frånluft i fastigheten till ett FTX-system som har värmeväxlare blev det dubbla vinster. Energianvändningen sänktes och dessutom halverades halterna av farliga partiklar i inomhusluften, säger Roland Jonsson.