Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Resan till Mars börjar i Göteborg

03 juli 2014 Vad har en resa till Mars att göra med HSBs byggande? Ganska mycket, visade det sig på ett av HSBs seminarier under Almedalsveckan då publiken fick en inblick i hur vi kan bo i framtiden.

I Johanneberg Science Parc i Göteborg pågår just nu ett projekt som kommer att ge avtryck långt in i framtiden. Tillsammans med en rad samarbetspartners ska HSB under de närmsta tio åren driva HSB Living Lab, ett unikt forskningsprojekt för att testa innovativt boende. Hösten 2015 flyttar studenter in i byggnaden där allt från social interaktion, design, system, teknik och hållbarhetsaspekter löpande kommer att utvärderas.

Innovation och utveckling
HSBs förbundsordförande Anders Lago inledde seminariet:
- För HSB är bostäder inte bara väggar och tak. Vi tittar på alla aspekter av boendet och bygger samhällen som ska vara ekologiskt och socialt hållbara. På 1920- och 30-talen bidrog HSB starkt till modern bostadsstandard genom att mäta och studera hur man rör sig i bostaden. Vi har också studerat hur samhällen byggs på ett socialt hållbart sätt. HSB står för innovation och utveckling av boendet och med HSB Living Lab tar vi nu ett nytt steg.

Vardagsliv i rymden
HSB Living Lab har mötts av ett starkt intresse från forskarvärlden. Den amerikanska rymdstyrelsen, Nasa, vill bland annat studera resursknapphet och kretslopp i boendet – en nödvändighet för framtida bosättningar på andra planeter.
- År 2037 planerar vi att skicka en bemannad rymdsond till Mars. Det är en resa på mellan två och tre år. För att det ska fungera måste vi veta att människor och teknik fungerar ihop i ett hållbart system och där tror vi att HSB Living Lab kan ge många värdefulla insikter. För att klara en så lång rymdfärd är vardagslivet ombord helt avgörande. Det handlar om att äta, sova, hygien, tvätt, sociala aktiviteter och avslappning, sade Larry Toups, utvecklingschef på Nasa.

Hållbarhet i fokus för HSB Living Lab
Livet i rymden har alltså en hel del med socialt och ekologiskt hållbart boende att göra. Precis som på ett rymdskepp, är resurserna på jorden ändliga och människans klimatavtryck måste minska. Tidigt i våras arrangerade HSB, Chalmers och Nasa en ”hackathon” – ett digitalt seminarium – på tema ”Rethinking laundry on earth and in space” som ett steg i att utforma nya hållbara lösningar för vardagen. 
- Vi har väldigt stora förväntningar. Tillsammans med våra samarbetspartners kommer vi att lära oss nya saker för framtiden, och även få kunskaper som vi kan ta in i HSBs befintliga bostäder, sade Sanna Edling, projektledare HSB Living Lab.