Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Sänkta priser för konsumenterna - elnätsföretagen får backa

05 september 2014 Svenska konsumenter får dämpade höjningar av sina elkostnader under kommande år efter ett regeringsbeslut som sätter ramar för elnätsföretagens avgifter. HSB har under många år kritiserat företagens prishöjningar. - I denna fråga har alla parter från kundsidan varit fullständigt överens. Det har varit en enad front och vi har haft ett mycket gott samarbete med Energimarknadsinspektionen, säger Roland Jonsson, energichef på HSB Riksförbund.

Regeringen har beslutat om nya bestämmelser som hindrar att elnätsföretagen tar ut oskäliga avgifter av sina kunder. De nya bestämmelserna ska säkra att elnätsavgifterna grundar sig på investeringar som elnätsbolagen faktiskt gör.

Nils Holgersson-gruppen kollar elpriserna
HSB har sedan 1996 årligen undersökt elnätspriserna i landets kommuner tillsammans med Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Sabo som alla ingår i Nils Holgerssongruppen. Undersökningarna visar på drastiskt höjda elnätspriser år efter år. De fem senaste åren har elnätsbolagen – som alla konsumenter är bundna till och som inte kan bytas ut – höjt priserna med drygt 30 procent. De största aktörerna bland elnätsbolagen är EON, Vattenfall och Fortum.

HSB-kritik mot höga avgifter
HSB har under många år kritiserat elnätsbolagens höga avgifter, som efter en dom i Förvaltningsrätten förra året riskerade att öka med 40 procent under kommande fyra år. Den kostnadsökningen är efter regeringsbeslutet nu undanröjd, och elnätsbolagen har ålagts att ta ut kostnader där även åldern på investeringarna i elnät räknas in. I denna fråga har alla parter från kundsidan varit fullständigt överens. Det har varit en enad front och vi har haft ett mycket gott samarbete med Energimarknadsinspektionen, säger Roland Jonsson, energichef på HSB Riksförbund.

Skäliga avgifter med tydliga spelregler
Svenska elkunder ska kunna känna sig trygga i att de betalar skäliga elnätsavgifter. Därför skärper vi nu reglerna för att ännu tydligare skydda elnätskunderna mot orimliga elnätsavgifter, samtidigt som elnätsföretagen får tydligare spelregler och bättre förutsättningar att modernisera och investera i sina elnät, säger it- och energiminister Anna-Karin Hatt.

De nya bestämmelserna träder i kraft den 1 november 2014

FAKTA: Elräkningen

Elräkningen består av fyra delar: elenergi, nätavgift, elcertifikatsavgift och skatt plus moms. För elenergin kan man välja valfritt bolag. Nätavgiften betalas till bolaget som äger nätet där du bor, och där går det inte att välja. Elcertifikatsavgiften ska stimulera produktion av förnybar el. Skatt och moms regleras av staten.