Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Skatteförslag kan slå mot bostadsbyggande

06 november 2014 Bostads-Sverige säger unisont nej till företagsskatteutredningens förslag. Det skriver HSB, Sabo och Hyresgästföreningen i dag i en gemensam debattartikel i GP.

Företagsskatteutredningen, som lämnade sitt slutbetänkande tidigare i år, har fått massiv kritik från bostadsbranschen för förslaget om neutral bolagsskatt som innebär stopp för s.k. negativa räntenetton. Om förslaget går igenom, får det stora konsekvenser för bostadsbranschen där det är långa ledtider mellan investering och återbetalning i form av hyresintäkter.

Ny skatt ger minskat byggande
HSB, Sabo och Hyresgästföreningen har gått igenom över 40 remissvar på Företagsskatteutredningens förslag och funnit att budskapet från bostadsbranschen är entydigt: Minskat bostadsbyggande och färre energieffektiviseringar vid renoveringar är att vänta om förslaget blir verklighet.

”Något förenklat innebär förslaget för bostadsföretagens del att, utöver den bolagsskatt som betalas i dag, ska en extra skatt betalas med 16,5 procent på företagens låneräntor. Nästan alla bostadsföretag finansierar större delen av sina nybyggen med lån. Ska då en extra skatt betalas på räntorna ökar utgifterna för att bygga och driva fastigheterna.” Det skriver Anders Lago, HSB, Kurt Eliasson, Sabo, och Marie Linder, Hyresgästföreningen, i en debattartikel i dagens GP där de också slår fast:

”Om regeringen vill nå målet om 250 000 nya bostäder till 2020 gör den klokt i att lyssna på bostadsbranschens samlade synpunkter. Annars läggs en våt skattefilt över planerade bostadsbyggen. Tillväxten hämmas när människors möjligheter att förverkliga sina livsdrömmar minskar. Är det något som regeringen vill stå till svars för?”

FAKTA: Företagsskattekommitténs förslag

Syftet med Företagsskattekommitténs förslag är att premiera eget kapital framför lånat och att svenska staten på det viset ska komma åt den avancerade skatteplanering som pågår i en del koncerner; framför allt vinsterna i stora vårdbolag som via s.k. räntesnurror kan föras över till länder med låg beskattning. Ett utländskt moderbolag, placerat i ett skatteparadis, har kunnat förse sitt svenska dotterbolag med interna lån. 
Samtidigt slår Företagsskattekommitténs förslag mot branscher som är beroende av lånat kapital för att kunna driva långsiktig verksamhet, exempelvis bostadsbranschen. HSB har i ett remissvar avstyrkt Företagsskattekommitténs förslag.