Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Stockholm utsedd till Sveriges klimatstad 2014

12 mars 2014 Stockholm har utsetts till Sveriges klimatstad i WWFs stadsutmaning Earth Hour City Challenge 2014. Staden belönas för ambitiösa klimat- och hållbarhetsutmaningar på en rad områden, bland annat med solenergi i projektet Hållbara Järva där HSB deltar i samarbetet.

Stockholm är på god väg att nå sitt mål för 2015 – en koldioxidminskning på 44 procent jämfört med 1990. Förnybara energikällor och energieffektiva åtgärder ska bidra till att göra Stockholm fossilbränslefritt 2050. Elektriska laddningsstationer och en utbyggnad av cykelnätet och flerfiliga cykelvägar ingår i konceptet.

Satsning på solceller i Järva
Stora satsningar görs på biogas och Stockholm bygger norra Europas största anläggning för solceller på tak i Järva, ett miljonprogramsområde utanför Stockholm som rustas upp. Energianvändningen ska minska med 50 procent och 10 000 kvadratmeter solceller installeras. Det nya bostadsområdet Norra Djurgårdsstaden byggs energieffektivt med nya smarta lösningar för att bli fossilbränslefritt år 2030.

Stockholm en förebild
”Med ett omfattande grepp kring klimat- och hållbarhetsutmaningen och med program och åtgärder som skalats upp är Stockholm en stark förebild och inspiration för andra städer”, säger juryn i sin motivering till att Stockholm valts till Årets klimatstad – Earth Hour Capital of Sweden 2014.

HSB jobbar för hållbara stadsdelar
HSB deltar i arbetet med Hållbarhetscertifiering av stadsdelar i ett samverkansprojekt som leds av Sweden Green Building Council (SGBC). Målet är att tillsammans med nordiska Green Building Councils, ta fram en nordisk plattform för hållbar stadsutveckling. Stockholms stad och Kungliga Tekniska Högskolan medverkar i den nordiska arbetsgruppen och ska titta närmare på Järva ur ett hållbarhetsperspektiv.