Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Stöd till klimatsmart renovering och mikroproducerad el – steg mot det hållbara samhället

23 september 2014 Rot-avdrag för klimatsmart renovering i flerbostadshus och bättre villkor för mikroproducerad förnybar el. Det är några punkter i Naturvårdsverkets nya förslag för att Sverige nå en hållbar konsumtion. 
– Det blir intressant att se hur en ny regering tar emot detta. HSB har tidigare föreslagit ett klimat-rot och arbetar för ett bättre regelverk för mikroproducerad förnybar el, säger Magnus Ulaner, Miljö- och hållbarhetschef, HSB Riksförbund.

Den genomsnittliga privata konsumtionen i Sverige är långt ifrån miljömässigt hållbar och behovet av förändring är därmed stort. Naturvårdsverket föreslår därför 23 åtgärder som kan bidra till en mer hållbar konsumtion. Förslagen, som tagits fram på uppdrag av den förra regeringen, omfattar boende, livsmedel, transporter och övrig konsumtion.

Bättre stadsmiljö med gemensamma transporter
Bland förslagen finns ett stadsmiljöprogram, som bland annat innebär ökade satsningar på gång-, cykel- och kollektivtrafik i svenska städer; genom att teckna stadsmiljöavtal med staten kan kommuner få stöd från stadsmiljöprogrammet. Naturvårdsverket föreslår också att det ska bli enklare för kommuner att upplåta gatumark för parkeringsplatser till bilpoolsbilar.

HSB jobbar för hållbart boende
Ett av förslagen från Naturvårdsverket är att Energimyndigheten ska få i uppdrag att utreda ett energieffektiviseringsavdrag – ett avdrag liknande rotavdraget – som ska göra det billigare att genomföra energibesparande åtgärder i flerbostadshus. Dessutom föreslås mätningar av hushållens elanvändning för att kartlägga trender och en pilotstudie för att få hushållen att använda produkter på ett mer resurseffektivt sätt. Naturvårdsverket anser också att Energimyndigheten bör få i uppdrag att satsa på information som främjar utvecklingen av mikroproduktion av el från förnybara energikällor, exempelvis solceller.

– Det blir intressant att se hur en ny regering tar emot förslagen på hur boende och konsumtionen kan bli mer hållbart. HSB har tidigare föreslagit ett klimat-rot och är även med och påverkar för bättre regelverk för mikroproducerad förnybar el, säger Magnus Ulaner, Miljö- och hållbarhetschef, HSB Riksförbund.

Läs mer om Naturvårdsverkets uppdrag: Förslag till åtgärder för en mer hållbar konsumtion

Se filmen om Sveriges miljömål