Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Tydlig information i energiklassat hus

20 augusti 2014 Har fastigheten en energideklaration som saknar energiklass? I sådana fall går det att få den energiklassad via Boverkets webbplats.

Från och med den 1 januari 2014 visar energideklarationens sammanfattning byggnadens energiklass i en skala från A till G. Deklarationer gjorda före detta datum saknar det. Nu har bostadsrättsföreningar och fastighetsägare möjlighet att beställa en ny sammanfattning med energiklass. Boverket vill med den nya typen av energideklaration göra informationen om byggnaders energianvändning bättre och lättare att förstå. Sammanfattningen har samma utformning som energimärkning på till exempel kylskåp och tv-apparater.

Uppgifterna i energideklarationen ändras inte
Den nya sammanfattningen skapas utifrån de uppgifter som finns i den befintliga energideklarationen. Uppgifterna i deklarationen ändras alltså inte. Efter beställningen kommer fastighetens energideklaration att innehålla både den ursprungliga och den nya sammanfattningen.

Energinivå är inte lika med energiklass
Den äldre sammanfattningen innehåller sju energinivåer, från låg till hög energianvändning. Energiklasserna är också sju till antalet och sträcker sig från A till G. Skalorna är däremot inte desamma. Det betyder till exempel att om en byggnad har hamnat på energinivå fyra så får den inte nödvändigtvis energiklass D i den nya sammanfattningen. Genom att följa instruktionerna för att få en ny sammanfattning, får fastighetsägaren redan vid beställningen reda på vilken energiklass byggnaden hamnar i.

Beställ sammanfattning med energiklasser här

FAKTA: Energideklarationen

Energideklarationen innehåller dessa uppgifter:

  • den uppvärmda arean, kallad Atemp
  • värmesystem
  • energianvändning för uppvärmning, komfortkyla, tappvarmvatten och byggnadens fastighetsel
  • energiprestanda
  • det krav på energianvändning som skulle gälla vid uppförande av en ny byggnad av samma slag
  • om radonmätning är utförd eller inte, och i så fall uppmätt värde
  • om återkommande obligatorisk ventilationskontroll (OVK) är utförd eller inte
  • ventilationssystem
  • åtgärdsförslag, om energiexperten har föreslagit sådana för att minska energianvändningen
  • vilken energiexpert som utfört deklarationen