Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Våren är här – dags att motionera!

02 april 2014 Våren bara spirande rabatter och gårdsstädning för alla som bor i bostadsrätt, utan också föreningsstämmornas tid. Då fattas beslut som rör ditt boende under kommande år – och vill du påverka är det läge att skicka in en motion.

När du köper en bostadsrätt i HSB, är det i förstås i första hand för att ha någonstans att bo. I samband med köpet blir du beviljad medlemskap och blir då medlem i bostadsrättsföreningen. För att vara med och påverka är det viktigt att delta vid föreningsstämman som är föreningens högsta beslutande organ. Och har du inte möjlighet att delta själv, kan du lämna fullmakt till någon att företräda dig.

Var med och förändra
Om du vill förändra något i din bostadsrättsförening, är det med andra ord en mycket bra idé att gå på föreningsstämman. Vid stämman behandlas bland annat motioner och förslag från styrelsen, val och arvoden till styrelse, revisorer och valberedning. Dessutom ska årsredovisningen godkännas på stämman. Alla medlemmar i en bostadsrättsförening kan lämna in en eller flera motioner till föreningsstämman. En motion är förslag på beslut om sådant som rör bostadsrättsföreningen – allt från idéer om fler cykelställ och förändrade tvättstugetider till ekonomifrågor och styrelsearvoden.

Handledning och mall för motioner
Engagerade bostadsrättshavare bidrar till en bra bostadsrättsförening och att motionera är ett sätt att få saker att hända. Att skriva en motion är inte så krångligt som det kan låta – det viktiga är att förslaget skrivs ner och lämnas in till styrelsen en viss tid före föreningsstämman. Vilket datum som gäller för att lämna motioner framgår av stadgarna i din bostadsrättsförening. Längre ner hittar du både en handledning och en mall för att skriva motioner. Läs mer om hur det går till att skapa en välskött bostadsrättsförening i HSB Kod för bostadsrättsförening.