Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Anders Lago i debatt om bostadsbristen: ”HSB satsar på nya lösningar för hushåll med genomsnittsinkomster”

28 maj 2015 ”Vi inom bostadsbranschen måste bli bättre på att hitta smarta lösningar som gör att fler människor har råd med dagens nybyggda bostäder”. Det skriver HSBs förbundsordförande Anders Lago idag i ett debattinlägg i Dagens samhälle, där han också aviserar nya lösningar från HSB som vänder sig till hushåll med genomsnittsinkomster.

Anders Lago HSBBostadsbristen i Sveriges storstadsregioner påminner om den situation som rådde när HSB bildades för drygt 90 år sedan. Precis som då, ökar nu trångboddheten och inneboendet. Det skriver HSBs förbundsordförande i en debattartikel i Dagens samhälle, där han beskriver nedmonteringen av en fungerande bostadspolitik som påbörjades i början av 90-talet:

"Den sociala bostadspolitiken revs sten för sten: stöd till nyproduktion slopades, andelen hushåll med bostadsbidrag minskade markant och allmännyttans roll har urholkats. Även om flera av förändringarna var nödvändiga följdes det inte av något nytt. Behovet av en bred kommission för att ta fram en ny social bostadspolitik är därför skriande."

Bostadsbranschen kan göra mer

Anders Lago lyfter regeringens och kommunernas ansvar för bostadsfrågan, men understryker också att bostadsbranschens kan göra mer:
"Även vi inom bostadsbranschen behöver bidra bättre. Det gäller särskilt byggandet av bostäder till vettiga priser. De senaste åren har det generellt sett varit hårt fokus på att bygga bostäder i attraktiva lägen. Men bostadslösningar som fler människor kan efterfråga har i stort sett lyst med sin frånvaro."

HSB satsar på att sänka byggkostnaderna

Det finns ett stort behov av att öka utbudet av bostäder som fler hushåll har råd med:
"HSB kommer därför satsa på nya lösningar som vänder sig till hushåll med genomsnittsinkomster. Med fokus på läge och ökad standardisering kan vi skapa stordriftsfördelar och samtidigt förenkla processer inom projektering och byggnation. Vår ambition är att sänka byggkostnaden rejält på detta sätt."

Läs hela debattartikeln i Dagens samhälle.