Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Bosparande i etiska fonder – så påverkar dina pengar klimatet

02 april 2015 Att spara i etiska fonder är ett sätt att påverka ditt klimatavtryck. Swedbank har beräknat klimatavtrycket för sina aktie- och blandfonder, däribland HSBs bosparfonder, som ett sätt att mäta deras indirekta påverkan på jordens klimat.

Klimatfrågan är en av vår tids viktigaste miljöfrågor. Den samlade vetenskapen pekar på stor risk för att jordens medeltemperatur stiger flera grader till nästa århundrade om klimatarbetet inte blir mer framgångsrikt. Detta skapar stora risker för våra samhällen. Koldioxidutsläpp, orsakade av förbränning av fossila bränslen, är en starkt bidragande orsak till klimatproblematiken.

HSBs bosparare kan välja etiska fonder

Sedan i maj förra året kan HSBs bosparare placera sitt sparande i etiska fonder, Ethica Sverige och Ethica Global. Såväl Ethica Sverige som Ethica Global väljer bort bolag som kränker internationella normer och som har koppling till vapen, krigsmateriel, alkohol, tobak, spel och pornografi. De bosparare som väljer detta alternativ kan alltså vara säkra på att deras sparkapital används på ett etiskt försvarbart sätt. Fonderna följer omfattande hållbarhetskriterier och väljer bolag i varje bransch som har det bästa arbetet med miljö- och klimatfrågor, mänskliga rättigheter, arbetsvillkor och affärsetik.

Varje sparad hundralapp påverkar

Nu har Swedbank beräkna klimatavtrycket för de etiska bosparfonderna. Ethica Globals koldioxidavtryck var 2,4 kg koldioxidekvivalenter/100 SEK och år. Det betyder att för varje hundralapp en bosparare investerade i fonden, så släppte bolagen i fonden tillsammans ut 2,4 kg koldioxidekvivalenter under ett år. Jämfört med sitt index så hade Ethica Global 30 % lägre utsläpp. Vid beräkningstillfället fanns data för över 95 % av fondens aktiekapital. Motsvarande siffra var för Ethica Sverige 1,2 kg koldioxidekvivalenter/100 SEK och år.

Redovisning skapar medvetenhet

I Swedbanks fondportfölj finns fonder som har både betydligt högre och betydligt lägre klimatpåverkan. Beräkningarna av koldioxidavtryck bygger på ögonblicksbilder av innehaven i en fond. För att beräkna en fonds samlade koldioxidavtryck tas hänsyn till koldioxidavtrycket i respektive bolag som fonden äger. Fondens koldioxidavtryck är summan av alla innehavens avtryck.
– Det är ett bra steg framåt att börja publicera klimatpåverkan från fonderna på ett transparent sätt och därmed skapa medvetenhet om hur fondsparande påverkar klimatet i olika utsträckning, säger Magnus Ulaner, Miljö- och Hållbarhetschef på  HSB Riksförbund.