Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

En blick in i framtiden med HSB Living Lab

29 juni 2015 Vad är egentligen ett hållbart boende och hur kommer vi dit? Den frågan ska forskningen i HSB Living Lab under ett decennium försöka besvara. Vägen dit går genom samverkan mellan en mängd aktörer och ny teknik i ett samhälle som förändras i allt snabbare takt. Det var några slutsatser under HSBs seminarium I Almedalen “How can a living lab help us create a sustainable future?”

HSB Living Lab i Johanneberg Science Park är en forsningsarena där HSB i med samarbetspartners från det svenska näringslivet utvecklar nya sätt att bygga och forma framtidens boende. Det är ett världsunikt projekt där tekniska och arkitektoniska innovationer ska testas "live" under tio år, det vill säga medan människor lever och bor i husets 29 lägenheter. Frågor som ska besvaras är bl a hur vi ska laga mat, tvätta och skapa en hållbarhet som passar vårt klimat. Utmaningarna handlar om hållbarhet, resurseffektivitet och yteffektivitet.

Spaning in i framtiden

I HSBs välbesökta seminarium i Almedalen "How can a living lab help us create a sustainable future?" deltog Larry Toups, Nasa, Greg Morrison, Chalmers, Maria Brogren, Sveriges Byggindustrier, Kristina Gabrielii, Peab, Mikael Ahlström, Sprout Park och Sanna Edling, HSB Projektpartner för att tillsammans diskutera framtidens bostäder, resurser och energi. Jordens tillgångar är inte outtömliga och det brådskar att hitta lösningar för hållbarhet. Något Larry Toups, utvecklingschef vid Nasa, illustrerade med den klassiska frasen "Houston, we have a problem":

– Nasa har alltid tittat in i framtiden för att leta efter lösningar, och genom HSB Living Lab får vi en unik möjlighet att öka kunskapen om hur människor och teknik kan samverka för att skapa ökad hållbarhet. Och det handlar inte om ett delvis hållbart samhälle, utan hel hållbarhet.

Delningsekonomi ger ändrade vanor

Ny teknik öppnar upp för nya konsumtionsmönster och nya sätt att träffas. Mikael Ahlström, entreprenör inom kommunikation, tog Airbnb som en förebild.

– Vi är på väg in i ett stort skifte mot en delningsekonomi, sharing economy. Kulturella regler och finans- och betalningssystem kommer att förändras. Ett exempel är Airbnb där du kan bo hos någon som har plats, snart kan du ringa på hos någon som lagat extra mycket mat och köpa take-away. Framtiden handlar om lärande och att bygga system som kan hantera konstant förändring.

Erfarenheterna förs ut till andra bostäder

– HSB har en stolt tradition som innovatör i boendesektorn och den förvaltar vi nu bland annat genom HSB Living Lab, sade Sanna Edling, HSB Projektpartner.

–Ett mål med forskningen är att resultaten ska föras ut till både nyproduktion och befintliga bostäder. HSB Living Lab ska inte bli ett enstaka projekt, den stora vinsten är när vi kan föra ut kunskaperna till andra byggnader och samhället i stort.

Under hösten ska HSB Living Lab börja byggas och våren 2016 flyttar 35-40 personer in i de 29 lägenheterna.

Se hela seminariet här.

Läs mer om HSB Living Lab här.