Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Het debatt om social bostadspolitik – och breda lösningar brådskar

18 mars 2015 Bostadsbristen är ett problem med sådana proportioner att alla inser att något måste göras. Och det är bråttom – utan fungerande samhällen är risken stor att sociala problem permanentas. Det är en av slutsatserna efter HSBs bostadspolitiska seminarium på tema Hur skapar vi en ny social bostadspolitik?

Seminariet, som arrangerades i Stockholm av HSB Riksförbund, drog en publik på drygt hundra personer. Bland åhörarna fanns representanter från bl. a. bygg- och fastighetsbranschen, politiska partier, media, IT- och samhällsbyggnad, forskare och studentorganisationer.

Stundtals hettade debatten till i panelen som bestod av Mona Sahlin (S), Ewa Thalén-Finné, (M), Hans Lind, professor i fastighetsekonomi på KTH, Lennart Weiss, kommersiell direktör Veidekke och Anders Lago, förbundsordförande HSB.

– Under mitten av 1900-talet formades en bred social bostadspolitik som vi haft nytta av sedan dess. Men efter miljonprogrammet kom ekonomiska kriser som gjorde att bostadspolitiken avvecklades och det statliga stöd plockades bort. De senaste 20 åren har vi haft en otroligt marknadsinriktad bostadsmarknad. Men vi ser nu att marknaden inte kan lösa bostadsfrågan; unga, unga familjer och nyanlända har mycket svårt att komma in på bostadsmarknaden, sade Anders Lago inledningsvis.

”Egoistiska kommuner”

Hans Lind höll inte med om att felet ligger i marknadsmekanismer:

– Anders Lago har fel. Att det var lättare att få en bostad när miljonprogrammet stod klart, beror på att vi hade förbyggt oss. När utbudet är större än efterfrågan kan inte fastighetsägare ställa en massa krav. Men nu växer bostadsbristen. Det stora problemet nu är att vi har egoistiska kommuner som inte vill bygga, och inte att marknaden inte vill lösa problemet.

Ewa Thalén-Finné efterlyste en översyn av bostadsbidragen och en satsning på att bygga stad i miljonprogrammen.

– Det är utarmade områden utan service som ökar segregationen.

Även Lennart Weiss menade att bostadsbidragen måste höjas, kanske med en hundraprocentig subvention för resurssvaga hushåll:

– Vi måste bygga fungerande samhällen. Det vore billigare att ge hundraprocentiga bostadsbidrag än att bygga modulhus. Då skapas en efterfrågan och vi behöver inte skapa en ny typ av social slum.

Politisk samsyn krävs

I en debattartikel i Aftonbladet föreslår förbundsordförande Anders Lago att en bred kommission tillsätts med uppdrag att ta fram en ny och långsiktig social bostadspolitik. Och trots att det finns skilda åsikter om hur bostadsbristen ska lösas, så var paneldeltagarna ense om att den redan gått för långt och att tiden rinner ut – en utmaning som Mona Sahlin sammanfattade:

– Nu må det bära eller brista, nu krävs en samsyn. Den här mandatperioden är sista chansen för samhällssystemen att på allvar förändra de villkor vi ser. Annars blir det i princip omöjligt att få en social bostadspolitik på plats.

Hela seminariet webbsändes och finns att se på HSBs Bambuser-kanal.