Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB Living Lab i Almedalen

04 juli 2015 Hur kommer vi att bo om 20 år? Och hur kan en arena för forskning och samarbete hjälpa till? Det stod i fokus i HSB Living Labs monter i Almedalen 2015 som var mycket välbesökt under veckan.

HSB Living Lab Tvättstudio HSB Living Lab, som byggs på Chalmers i Göteborg under hösten, är ett tredje generationens Living Lab.

Det innebär att människor kommer att bo i huset medan forskning pågår under tio års tid. Det som ska studeras är bland annat energihantering i hemmet, tvättstugan som socialt utrymme, fjärrvärme som användaren kan reglera, värmelagring, kompostering, återanvändning av föremål och framtidens klimatskal för byggnader.I montern fanns en prototyp av en modul som ska finnas i tvättstudion, med sittplatser och förvaring framtill och tvättmaskin på baksidan.

Lars Göran Andersson HSB GöteborgHSB Göteborgs vd Lars Göran Andersson, som var med och tog initiativ till HSB Living Lab, fanns på plats i montern.

– Det känns otroligt bra. HSB Living Lab är ett mycket spännande projekt som kommer att ge stor utväxling för HSB och framtidens samhällsbyggande.

 

 

Boendemodul i full skala

HLL-modulUtanför montern fanns en modell med samma mått som en boendemodul i HSB Living Lab.Under Almedalsveckan ägde en mängd aktiviteter rum i montern: Tengbom Arkitekter berättade om HSB Living Lab, Tieto framtidsspanade om delningsekonomi, Electrolux arrangerade ett runda-bordssamtal om framtidens sociala tvättstudio och i en kreativ workshop fick besökarna tillsammans skapa ett konstverk som representerade hållbarhet.

Christer Fuglesang besökte HSB Living Lab

Christer Fuglesang

 

I workshopen deltog Sveriges enda astronaut Christer Fuglesang tillsammans med representanter från bland annat Chalmers och amerikanska rymdstyrelsen Nasa. Under besöket i HSB Living Lab hann Christer även tala med Sanna Edling, avgående projektledare för HSB Living Lab och hennes efterträdare Emma Sarin, bägge från HSB Projektpartner.

 

Se fler bilder från HSB Living Lab i Almedalen på:

Instagram/HSBLivingLab 

Facebook/HSBLivingLab