Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB medverkar på Moderaternas partistämma i Karlstad

15 oktober 2015 I helgen har Moderaternas partistämma i Karlstad. HSB medverkar som en av utställarna på stämman. Vi är där för att berätta om hur vi tillsammans kan skapa det goda boendet. Och beskriva HSB 100, vår satsning på vettiga bostäder till vettiga priser. Med anledning av det skriver idag HSB förbundsordförande Anders Lago och HSB Värmlands Annette Björkman i Nya Wermlands-Tidning om att bostadskrisen kräver en bred överenskommelse.

Lago och Björkman skriver bland att:

Regeringen presenterade nyligen en bostadssatsning i höstbudgeten. I den ingår bland annat bonus till kommuner som bidrar till ett ökat byggande och stöd till mindre, energieffektiva hyresrätter. Även om det är välkommet att regeringen gör satsningar inom bostadspolitiken är det dessvärre långt ifrån tillräckligt.

Regeringen har idag ett mål på 250 000 nya bostäder fram till 2020. Boverket menar att siffran snarare bör vara drygt 400 000. Men oavsett vilken nivå man väljer finns det väldigt lite som tyder på att regeringen kommer att nå målet med nuvarande politik.

Det krävs ett betydligt större grepp om bostadsfrågan. Det tar lång tid att bygga bort bostadsbristen. Och för att det ska ha en chans att lyckas krävs långsiktiga överenskommelser över flera mandatperioder. Kort sagt, regeringen behöver bjuda in till breda bostadspolitiska samtal över blockgränsen

Ett första steg är att tillsätta en social bostadskommission för att tillsammans med partierna, kommunerna, fastighetsägare, byggbolag och hyresgäster ta fram en ny långsiktig bostadspolitik. Där bör frågor som rör de ekonomiska och skattemässiga villkoren som krävs för att få en välfungerande bostadsmarknad ingå. Att se över hela skattepaketet på bostäder exempelvis flyttskatt, fastighetsskatt och byggmoms. Men också att förbättra hushållens möjlighet att efterfråga olika typer av bostäder, genom att se över stödet till enskilda hushåll, exempelvis bostadsbidragen och villkor för bosparande.

Vi är väl medvetna om det inte att bli lätt att lösa bostadskrisen, men en synnerligen svår situation har sällan simpla svar. Men vi har klarat detta tillsammans tidigare. Och i ärlighetens namn har vi inget val. Samhället har redan tagit stor skada av bostadskrisen och särskilt mycket mer tål vi inte. Murarna för de som står utanför bostadsmarknaden måste minska markant.

Här kan ni läsa debattartikeln i sin helhet.

Här kan du läsa mer om HSBs satsning HSB 100.