Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB Riksförbund: Regeringens bostadssatsning inte tillräcklig

26 augusti 2015 Idag presenterade regeringen ett jobbpaket som en del i den kommande höstbudgeten för 2015. Paketet är på 10 miljarder kronor, där en del är satsningar på bostäder. Men för att lösa bostadskrisen krävs betydligt bredare grepp understryker HSBs förbundsordförande Anders Lago.

I satsningen för 2016 finns framför allt ett investeringsstöd för små hyreslägenheter på 1,9 miljarder, en bonus till kommuner som bygger mycket på sammanlagt 1,85 miljarder kronor, en miljard till energieffektivisering av miljonprogrammen samt ett tillfälligt stöd till studentbostäder på 300 miljoner.

Satsningen är inte tillräcklig

Anders Lago HSB

– Det är välkommet att regeringens tidigare aviserade bostadssatsningar ökar något i omfattning. Men det är inte tillräckligt. Bostadskrisen kräver betydligt bredare grepp. Sverige har en akut bostadskris som påminner om den situation vi hade för 100 år sedan. Trångboddheten ökar, urbaniseringen är kraftig och bostadsbyggandet för lågt, säger Anders Lago, förbundsordförande HSB.

Bred bostadskommission behövs

– Om Sverige ska ha en chans att lösa bostadskrisen behövs en storsatsning på en ny och långsiktig bostadspolitik. Ett första steg är att regeringen tillsätter en bred bostadskommission för att skapa en social bostadspolitik. I den bör representanter från partierna, byggbranschen, fastighetsägarna, bostadsrätterna och hyresgästerna ingå. Kommissionen bör ledas av bostadsminister Mehmet Kaplan, säger Anders Lago, som tidigare understrukit behovet av en social bostadskommmission.

"Se över skattepaketet på bostäder"

En bred bostadskommission behöver bland annat studera hur kommunerna kan bedriva markpolitik för att stimulera vettiga bostäder till vettiga priser. Den bör även se över hela skattepaketet på bostäder: fastighetsskatt, flyttskatt, byggmoms, villkor för bosparande och stöd till bostäder för särskilda grupper. Och stödet till enskilda hushåll behöver utvecklas.