Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSB-seminarium om bostadskrisen ”Vi står vid ett vägskäl”

09 december 2015 – Vi är vid ett vägskäl och görs inget kommer vi se en mycket allvarlig bostadsbrist och trångboddhet. Det sade förbundsordförande Anders Lago vid HSBs seminarium Bostadskris och skulddebatt – hur löser vi ekvationen? På agendan stod hushållens skuldsättning, amorteringskrav, ränteavdrag och hur bostadssektorn ska möta flyktingvågen.

Bostadskrisen var ämnet för dagen i det webbsända HSB-seminariet Bostadskris och skulddebatt – hur löser vi ekvationen? Panelen var enig om att utmaningarna på bostadsmarknaden är stora och kan bli större. Men när det gällde ekvationen med långsiktigt hållbara styrmedel, bostäder till rimliga priser, hushållens boendeekonomi och boende till nyanlända, fanns många olika förslag och synpunkter.

För amorteringskravet – och emot

Delade meningar rådde om det omdiskuterade amorteringskravet.
– Amorteringskravet är ett bra sätt att dämpa hushållens skuldsättning och på så sätt skydda dem mot eventuella kommande räntehöjningar, sade Hillevi Larsson (S), något som Caroline Szyber (KD) inte höll med om:
– Det är synd att man valt att isolera denna fråga och inte tagit ett bredare grepp när det gäller hushållens skuldsättning. Amorteringskrav är något som borde kunna regleras mellan bank och låntagare.

Caroline Szyber fick medhåll av Emma Persson från SBAB, som menade att ett amorteringskrav kommer att få lite effekt på hushållens skuldbörda:
– Dessutom kan ett amorteringskrav slå hårt mot förstagångsköpare. Det krävs en kombination av flera åtgärder, till exempel en översyn av ränteavdraget.

Politik för bostadsägande efterlystes

Lennart Weiss, Veidekke, menade att farhågorna om hushållens skuldsättning är överdrivna:
– Debatten som eldas på av Riksbanken är hysterisk, hushåll som äger bostäder har aldrig haft så höga inkomster som i dag och skuldsättningsgraden ligger konstant på 50 procent.

– Det stora problemet är att vi inte har ett politiskt system som har fattat att det är hushållen som tagit över ansvaret för bostadsfinansiering från staten. Om man låter hushållen ta ansvaret för bostäderna, måste man också ha en politik för bostadsägande.

Social housing kan bli en realitet

HSBs förbundsordförande Anders Lago lyfte problematiken för finansiellt svaga hushåll att komma in på bostadsmarknaden.

– Men det riktigt stora problemet är bostadsbristen och detta problem har ökat under hösten. Vi har enormt stora grupper som har kommit till Sverige och som inte har en chans att få en bostad. Idag sitter 14 000 personer fast på asylboenden för att de inte kan komma vidare till en egen bostad, samtidigt som nyanlända bor i tält.

– Det krävs ett rejält finansiellt paket och ett kraftigt ökat byggande för att klara detta. Jag tvivlar på att politiken klarar detta, och då hamnar vi i en mycket allvarlig bostadskris. I det läget kan det bli så att social housing blir det enda sättet att lösa bostadskrisen, trots att ingen vill ha det.