Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Kraftig ökning av elnätsavgifterna i Stockholm

15 september 2015 Elnätsavgifterna för flerbostadshus i Stockholm har haft den kraftigaste ökningen någonsin sedan januari. Ökningen är större än för andra boendeformer. Det är konsekvensen av Ellevios (tidigare Fortum) krav på avgiftshöjningar för perioden 2012–2015. Ytterligare krav på avgiftshöjningar är att vänta.

Prissättningen av elnätsavgifterna har varit föremål för många års diskussioner mellan Energimarknadsinspektionen, som vill bromsa ökningen av nätavgifter, och närmare 100 av Sveriges drygt 170 elnätsföretag som vill höja. Nätavgiften är den summa som konsumenterna betalar för att vara anslutna till ett elnät. Elnätens fysiska placering ger elnätsföretagen monopolställning i sina respektive områden – det går alltså inte att välja nätleverantör.

Störst ökningar i flerbostadshus

I våras kom beskedet att högsta förvaltningsdomstolen inte tänkte pröva elnätsföretagens intäktsramar för åren 2012- 2015. Beslutet innebar att elnätsföretagen retroaktivt kan kräva svenska elkonsumenter på upp till 46 miljarder kronor. Prisökningarna hittills under året visar att Ellevio, som äger elnäten i Stockholm, ökat nätavgifterna med drygt 9 procent på egnahemsägare. För flerbostadshus ligger prisökningen på hela 18 procent.

– Det beror på att belastningspunkterna i flerbostadshus har högre effekt och då kan nätbolagen lägga på större prisökningar, det hämmar dessutom utbyggnaden av laddstolpar för elbilar, säger Roland Jonsson, energichef på HSB Riksförbund.

Krav på ytterligare prisökningar

Nätbolagen ställer nu nya krav för perioden 2016 – 2019. Enligt Energimarknadsinspektionen ligger kraven över vad som kan anses rimligt med tanke på bolagens intäktsramar och avskrivningstider. Nätbolagen hävdar att kommande prisökningar är nödvändiga för framtida investeringar i näten. Energimarknadsinspektionen anser dock att kraven rör sig om minst tio miljarder i överpriser.

HSB håller koll på elpriserna

HSB har i 20 år undersökt elnätspriserna i landets kommuner tillsammans med Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Sabo som alla ingår i Nils Holgersson-gruppen. Undersökningarna visar på drastiskt höjda elnätspriser år efter år. De fem senaste åren har elnätsbolagen höjt priserna med drygt 30 procent. De största aktörerna bland elnätsbolagen är EON, Vattenfall och Ellevio.

Från Fortum till Ellevio

Den 1 juni sålde Fortum alla sina elnät i Sverige. De nya ägarna är ett konsortium bestående av kanadensiska Borealis, 1 AP-fonden, 3 AP-fonden och Folksam. Elnätsbolaget heter nu Ellevio.

Så här är elräkningen uppbyggd

Elräkningen består av fyra delar: elenergi, nätavgift, elcertifikatsavgift och skatt plus moms. För elenergin kan man välja valfritt bolag. Nätavgiften betalas till bolaget som äger nätet där du bor, och där går det inte att välja. Elcertifikatsavgiften ska stimulera produktion av förnybar el. Skatt och moms regleras av staten.