Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Mer stöd till solel – men regeringens lagförslag sätter krokben för producenterna

16 september 2015 Idag presenterar regeringen delar ur höstbudgeten med stora investeringar för klimatet. Bland annat ökar investeringsstödet till solceller från 50 till 390 miljoner kronor per år fram till 2019. Men bara investeringsstöd räcker inte – om regeringen verkligen vill underlätta för klimatsmart energi måste lagstiftning som bestraffar solelproducenter undanröjas, anser HSB.

I höstbudgeten föreslår regeringen en kraftig förstärkning av solinvesteringsstödet för att skynda på utbyggnaden av solcellsanläggningar. Det stora intresset för solceller har gjort att tidigare solcellsstöd inte räckt och idag är det kö. Totalt satsar regeringen nu 1,4 miljarder kronor på solceller. Från och med 2016 blir det 225 miljoner kronor, och därefter 390 miljoner kronor fram till 2019.

– Det är bra att det skjuts till större resurser för att stötta utbyggnaden av solel i Sverige, men det finns fortfarande stora hinder i vägen som regeringen nu måste ta itu med, säger Magnus Ulaner, Miljöchef på HSB Riksförbund.

Lagförslag försämrar för solelproducenter

I april i år startade HSB Solelkommissionen tillsammans med Telge Energi, Solkompaniet och Familjebostäder. Målsättningen är att Sverige år 2030 ska producera 10 procent av elbehovet genom att utnyttja ca 25 procent av alla befintliga hustak med bra sollägen.

Tidigare i år föreslog regeringen ändringar i Lagen om skatt på energi. Förslaget innebär avsevärda försämringar för fastighetsägare som vill producera egen el och kommer att påverka solel som produceras efter den 30 juni 2016.

– Förslaget sätter en för låg effektgräns för hur mycket el en fastighetsägare kan producera, innan denne tvingas betala energiskatt. Det innebär också att elkunder inte får använda det allmänna elnätet för att flytta egenproducerad el från fastigheter med solceller till fastigheter med sämre förutsättningar för solelproduktion, säger Magnus Ulaner.

Bra soltak kan hamna i "malpåse"

Kontentan av regeringens lagförslag att sätta skattegränsen per juridisk person och inte per solelanläggning är att mängder av lämpliga tak på svenska flerbostadshus av skattemässiga skäl inte kommer att användas för solelproduktion.

– Dessutom måste det allmänna elnätet självklart få användas även av elkunderna, till exempel för att flytta el, utan att man drabbas av energiskatt, säger Magnus Ulaner och tillägger:

– Inom HSB ser vi nu fram mot att bidra till Energimyndighetens arbete med solelstrategi och till regeringens fortsatta arbete med förenklade förutsättningar för solel.