HSB Stockholm: Ny klimatcertifiering för byggnader i drift

Nu är det inte bara nya hus som kan certifieras i hållbarhet – nyligen lanserades en miljöcertifiering för byggnader i drift av Sweden Green Building Council. HSB brf Fjällnäset var
bland de första att certifiera sig och det med hjälp av HSB Stockholm.
HSB-föreningen Fjällnäset

Lägre klimatavtryck och ökad attraktionskraft var två stora skäl till att HSB brf Fjällnäset med sina fyra sextiotalshus inte långt från Sundbybergs centrum valde att certifiera sig.

– Det känns jättebra att också vi som har äldre hus får en miljöcertifiering att jobba efter. Vill vi ha hållbara städer måste vi förbättra förvaltningen och driften av de hus som redan finns, inte bara nybyggen. Vi tycker hållbarhet är viktigt och som brf-styrelse ska vi kunna visa vad vi gör. Certifieringen stärker vår attraktionskraft, säger Lina Larsson i HSB brf Fjällnäsets styrelse.

Enkelt att bli mer hållbara

När bostadsrättsföreningens förvaltare Emma Thunell kom med förslaget att föreningen skulle hoppa på den nya miljöcertifieringen väcktes en del frågor. Hade de råd? Och tid? Vägen framåt blev att ta hjälp av HSB Stockholm som inledde med en analys av vilka kriterier som föreningen uppfyllde för att nå certifieringens olika nivåer – brons, silver och guld. Sedan gjordes en plan och en upphandling av åtgärder för att nå en viss certifieringsnivå. HSB tog också hand om all administration rörande certifieringen. Allt i samråd med styrelsen.

– Med den här tjänsten vill vi göra det enkelt för våra kunder och medlemmar att bli mer hållbara och sätta en struktur för sitt hållbarhetsarbete. En certifiering behöver varken vara dyr eller komplicerad och en stor bonus är att satsningar på miljön ofta resulterar i lägre energikostnader. Många föreningar har dessutom redan utfört flera av de åtgärder som krävs för att certifieras, säger Emma Thunell, fastighetsförvaltare på HSB Stockholm.

För HSB brf Fjällnäset var det just så. Tillsammans med Emma hade de redan upphandlat flera hållbarhetsåtgärder som att installera LED i allmänna utrymmen och laddstolpar för elbilar. Deras stamrenovering bidrog till att många av energikraven i certifieringen uppfylldes och satsningarna på att skapa en trivsam utemiljö stärkte den sociala hållbarheten. Det enda kriteriet som saknades för att nå nivå brons var den miljöinventering som föreningen nyligen checkade av.

Styrelsen inspirerade till hållbar utveckling

– När vi undersökte de boendes intresse för laddstolpar blev det tydligt att den investeringen skulle få fler att överväga att köpa elbil. Det visar hur vi som styrelse kan driva på en hållbar utveckling genom att ta initiativ som gör det enklare för de boende att bli mer hållbara i sin vardag, säger Lina.

Så snart certifieringen är klar vill föreningen fortsätta samla poäng för att på sikt nå nästa certifieringsnivå. För när certifieringens grundkriterier väl är avklarade finns det en uppsjö av miljöåtgärder att välja mellan som ger olika poäng och det är antalet poäng som avgör vilken nivå man hamnar på. Lina och Emma har räknat ut att det bara är ett antal större åtgärder och några enklare som krävs för att de ska få tillräckligt med poäng för nästa nivå, silver. En åtgärd som diskuteras just nu är att investera i solceller i samband med en stundande takomläggning.

Det här är Miljöbyggnad iDrift

Miljöbyggnad iDrift är ett certifieringssystem för att förbättra och certifiera byggnader i drift genom att arbeta med byggnaden, driften och förvaltningen. Den omfattar allt från energiåtgärder till hur byggnaden påverkar de boendes hälsa. Certifieringen är utvecklad inom ramen för Sveriges mest använda miljöcertifiering för byggnader, Miljöbyggnad, som hittills bara har funnits för nybyggnationer och tas fram av Sweden Green Building Council.

Läs mer om HSB Stockholms erbjudande: Miljöcertifiering.