Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Tips till dig som redan är bosparare

Varmt välkommen som bosparare i HSB. Nu har du tagit ett steg närmare ditt drömboende och vi vill ge dig några praktiska tips för att du ska få ut det mesta av ditt sparande.

HSBs bosparande har flyttat till Danske Bank

Har du ännu inte flyttat ditt bosparande? Då är du välkommen att kontakta HSB i din region så hjälper vi dig. Välkommen att flytta med oss för att få tillgång till fler fonder, bättre ränta på ditt bosparkonto och för att behålla dina bosparpoäng som kan ge förtur till HSBs bostäder.

Följ ditt sparande

Se ditt sparande genom att logga in med BankID i Hembanken (Danske Banks internetbank). Kom ihåg att du kan byta sparformer eller fonder när du vill, så länge de ingår i HSB Bospar och är poänggrundande. 

Håll koll på poängen

Se dina aktuella bosparpoäng genom att logga in på hsb.se. Poängen räknas upp per den sista i varje månad och baseras på ditt sparande. Några dagar senare kan du se dina nya poäng.

Sparar du åt minderårig?

Du ser aktuell status på ditt barns sparande genom att logga in med BankID i Hembanken (Danske Banks internetbank). Du kontaktar oss på HSB för att få information om ditt barns bosparpoäng.  

Rabatt på bolån och privatlån

Som bosparare får du även förmånliga erbjudanden på Danske Banks produkter och tjänster.

Du får rabatt på bolån, privatlån och billån. För det sparande du har utöver bosparandet hos Danske Bank kan du få kvalificerad rådgivning. Dessutom, kostnadsfritt låneskydd i tre månader samt kontopaket Danske Platinum, Danske Guld och Danske Silver helt kostnadsfritt första året.

Danske Banks erbjudande till HSBs bosparare 

Ditt medlemskap i HSB

Du som bosparar har ett medlemskap i HSB som ger dig olika förmåner och erbjudanden, bland annat kostnadsfri juridisk rådgivning. Som HSB-medlem bidrar du även till hållbart byggande, internationellt bistånd och forskning om framtidens hållbara boende. HSB är organiserat för att ge dig inflytande och du kan välja att vara med och påverka vår verksamhet. Varför inte ta chansen att vara med och bestämma hur HSBs bosparande ska se ut i framtiden?

Dina förmåner som HSB-medlem:

  • Kostnadsfri juridisk rådgivning
  • Rabatter och erbjudanden
  • Medlemstidningen Hemma i HSB
  • Möjlighet att göra din röst hörd

Logga in för att se alla förmåner och erbjudanden

Överlåta bosparandet? Här hittar du våra blanketter 

Här kan du ladda ner information som du kan komma att behöva som bosparare, till exempel blankett för överlåtelse av bosparande, fullmakt eller byte av HSB-förening.

Vill du överlåta ditt bosparande till en närstående? Läs mer i våra frågor och svar längst ner på sidan.

Var hittar jag mitt kontonummer?

För dig som blivit bosparare efter 1/1-2020
Kontonummer hittar du på årsbeskedet som skickas från Danske Bank i januari varje år. Du hittar även kontonumret om du loggar in med BankID i Hembanken i Danske Bank.

För dig som började bospara innan 2020
Kontonummer hittar du på årsbeskedet som skickas från Swedbank i januari. Du hittar även kontonumret om du loggar in med BankID till Swedbanks inloggade läge för bosparare.

 

Hur gör jag för att lägga upp en stående överföring till mitt bosparande?

Logga in i din internetbank. Där väljer du att lägga upp en stående överföring. Hur du gör är olika från bank till bank, men vanligtvis ligger tjänsten under ”betala och överföra” eller dylikt. Är du ansluten till en telefonbank med personlig service kan du även ringa dit och be dem lägga upp en överföring till ditt HSB Bosparkonto. Har du ingen telefon- eller internetbank ska du kontakta din bank, så hjälper de dig att ordna en överföring. OBS. För samtliga alternativ måste du veta kontonumret på det HSB Bosparkonto som du vill göra överföringen till.

Måste jag spara varje månad för att samla bosparpoäng, eller går det bra att sätta in pengar vid enstaka tillfällen?

Du kan spara och samla bosparpoäng månadsvis eller genom att sätta in en engångssumma. Du kan som mest få 60 bosparpoäng per år vilket motsvarar 6000 kr i sparande. Tänk på att du inte kan få bosparpoäng retroaktivt. Från den månad du gör insättningen får du bosparpoäng.

Hur får jag förtur till bostäder?

När du börjar bospara och sätter in pengar börjar du också samla bosparpoäng. Med dina bosparpoäng kan du få förtur till HSBs hyresrätter och nyproducerade bostadsrätter runt om i Sverige.

Under ”Sök boende” på hsb.se kan du anmäla intresse för våra lägenheter. Huvudregeln är att den som söker bostad och har flest bosparpoäng får välja först. Så enkelt är det.

Hur gör jag för att överlåta mitt bosparande?

Ett bosparande (kapital och bosparpoäng) kan överlåtas till närstående. Se HSBs bosparregler för mer information.
1. Överlåtare och mottagare fyller i överlåtelseblankett. 
2. Mottagaren eller mottagarna för överlåtelsen öppnar medlemskap i HSB och HSB Bosparkonton i Danske Bank.
3. Intyg som stärker släktskapet krävs (från Skatteverket eller dylikt)
4. Överlåtaren besöker HSB-förening för legitimationskontroll i samband med att överlåtelsehandlingarna lämnas in.

Från det att legitimationskontroll genomförts och handlingarna är kompletta så kan överlåtelseprocessen ta upp till fyra veckor.

OBS! En överlåtelse måste vara helt genomförd och registrerad innan  lägenhet kan sökas i mottagarens namn. 
  
Minderårigs bosparande kan inte överlåtas utan överförmyndares tillstånd.

Om mottagande part eller parter redan har bosparande måste det framgå på blanketten att deras bosparpoäng ska nollställas. Om befintliga poäng ska överlåtas till någon annan inom familjen ska detta redan vara klart eller ske i samband med överlåtelsen, till exempel genom att växelvis överlåtelse lämnas in samtidigt.

Här hittar du blanketten för överlåtelse. På baksidan av blanketten finns mer utförlig beskrivning hur du ska gå tillväga. 

För att kunna överlåta fonder måste mottagare och överlåtare ha HSB Bosparkonto och HSB Fonddepå i Danske Bank. En HSB Fonddepå kan endast överlåtas i sin helhet.

Vid frågor, välkommen att kontakta HSB i din region.

 

Jag vill avsluta mitt bosparande. Hur gör jag då?

Du kan när du själv vill avsluta ditt bosparande. 

Du lämnar en begäran om kontoavslut till din ordinarie bank. Oftast är det en blankett du ska fylla i och då ombesörjer din ordinarie bank att angivet konto avslutas och att pengarna överförs till ditt konto hos dem.

I samband med uttag av bosparkapitalet och avslut av HSB Bosparkonto så nollställs dina bosparpoäng.

Du är fortfarande medlem i HSB och kan ta del av alla HSBs medlemsförmåner, även om du avslutar ditt bosparande. Vill du avsluta ditt medlemskap begär du medlemsutträde via din regionala HSB-förening.