Besväras du av störande grannar?

05 juli 2013 Information har nått styrelsen att bostadsrättsinnehavare flyttar från vår fina förening på grund av att grannar stör. På sikt får det ekonomiska konsekvenser eftersom värdet på bostadsrätterna sjunker.

Styrelsen vill därför delge er denna information:

I en bostadsrättsförening är alla delägare i föreningen. I våra hus från 1948 är det lyhört, därför måste alla vi bostadsrätts-innehavare ta hänsyn till varandra. En tumregel är att mellan kl 22 och 08 ska det tyst, ingen musik eller TV på hög volym och så vidare.

Dessutom finns det bostadsrättsinnehavare som arbetar på oregelbundna tider, så tänk efter före: måste ditt liv och dina aktiviteter innebära att det hörs till dina grannar?

Om du ska ha fest eller kalas, som du vet med dig kommer att hålla på längre än till 22.00, är det lämpligt att sätta upp en lapp i trapphuset eller prata med dina grannar.

Om en av dina grannar stör dig bör du som bostadsrättsinnehavare notera datum, klockslag och vilken typ av störning det är. Kontakta sedan förvaltare enligt ovan så att styrelsen kan skriva en anmaning om rättelse till den granne som stör.
I bostadsrättslagen, Bostadsrättslag (1991:614), definieras vad som menas med störningar i boendet. Bostadsrättshavaren ska se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar som är skadliga för hälsan eller försämrar deras bostadsmiljö. Om störningar förekommer ska bostadsrättshavaren som stör anmanas att vidta rättelse. Vid särskilt allvarliga störningar kan bostadsrättshavaren sägas upp av bostads- rättsföreningen utan rättelseanmaning, undantaget om lägenheten är uthyrd i andra hand. Tvister om störning ska enligt regeringen handläggas skyndsamt av domstolarna.

Här är lagtexten i Bostadsrättslag (1991:614), 9 §:
När bostadsrättshavaren använder lägenheten skall han eller hon se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar som i sådan grad kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras bostadsmiljö att de inte skäligen bör tålas. Bostadsrättshavaren skall även i övrigt vid sin användning av lägenheten iaktta allt som fordras för att bevara sundhet, ordning och gott skick inom eller utanför huset. Han eller hon skall rätta sig efter de särskilda regler som föreningen i överensstämmelse med ortens sed meddelar. Bostadsrättshavaren skall hålla noggrann tillsyn över att dessa åligganden fullgörs också av dem som han eller hon svarar för enligt 12 § tredje stycket 2.

Om det förekommer sådana störningar i boendet som avses i första stycket första meningen, skall föreningen
1. ge bostadsrättshavaren tillsägelse att se till att störningarna omedelbart upphör, och
2. om det är fråga om en bostadslägenhet, underrätta socialnämnden i den kommun där lägenheten är belägen om störningarna.

Andra stycket gäller inte om föreningen säger upp bostadsrättshavaren med anledning av att störningarna är särskilt allvarliga med hänsyn till deras art eller omfattning.

Om bostadsrättshavaren vet eller har anledning att misstänka att ett föremål är behäftat med ohyra får detta inte tas in i lägenheten.

Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer fastställer formulär till underrättelse som avses i andra stycket 2. Lag (2004:390).

För styrelsen
Carl-Johan Svensson, förvaltare
011–21 51 54, CarlJohan.Svensson@ostra.hsb.se