Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

”Barnen ser flytten ut på gården som ett äventyr”

Stambytet på Brunnegatan i Norrköping, del 1

Hemma hos Emira och Ismet Mustafic på Brunnegatan i Norrköping står det mesta i kartonger men här finns inget rörigt flyttkaos utan allt är noggrant packat och ordnat. Deras tre månader gamla son sover på en filt i vardagsrummet oberörd av slammer från husgeråd som lyfts ner i lådor. De två äldre barnen är i skolan.

Om några dagar ska hela familjen flytta ut till HSBs nya evakueringsbodar som står på gården. I bodarna finns fullt utrustade lägenheter i litet format. Familjen ska bo där medan stammarna i huset byts ut, badrummen och köken renoveras. De har tilldelats två lägenheter på bottenvåningen och verkar ta det hela med ro. Barnen är förväntansfulla inför den tillfälliga flytten. De ser det som ett äventyr.

– Vår tioåriga dotter tycker att det här ska bli toppen. Hon planerar att helt ostört kunna ha tjejkvällar med sina kompisar i den ena lägenheten medan vi ska vara i den andra, skrattar Emira.

Fem veckor är det sagt att renoveringen av deras lägenhet ska ta. Sen får de flytta tillbaka.

Det är tio år sedan Emira och Ismet flyttade in i trerummaren i Haga i Norrköping. De trivs i lägenheten även om det är lite trångt nu när de blivit fem i familjen. Det enda som bekymrar dem är att evakueringsbodarna kommer att stå kvar på gården långt efter att renoveringen av huset är klar.

– Enligt HSB kommer bodarna att vara kvar i närmare fem år eftersom de ska fortsätta vara tillfälliga bostäder medan andra hyreshus i Haga renoveras, berättar Ismet.

– Att ha tre relativt små barn och inte kunna använda gården på flera år bekymrar mig. Tidigare har de kunnat vara ute själva och vi har haft koll genom köksfönstret. Nu finns det ingenstans att leka utomhus längre, säger Emira.

Barn behöver kunna vara ute och leka i vardagen konstaterar de båda föräldrarna och av just den anledningen funderar de på att se sig om efter någon annanstans att bo framöver.

– Hade det handlat om en kortare period då vi inte kunde använda gården vore det ju helt okej men inte flera år, säger Ismet.

– Ja, vi får se hur det blir, säger Emira.

Stefan Gustafsson som är projektledare för stambytet på Brunnegatan, lugnar Emira, Ismet och andra föräldrar i kvarteret. Han berättar att det inte kommer att bli några problem för barnen att leka utomhus framöver. Så fort renoveringen av Brunnegatan är klar kommer allt byggmaterial att tas bort och gården återställs till det vanliga igen.

– Eller man kan nog påstå att det blir lite bättre än förut eftersom vi rustar upp hela gårdsmiljön, säger Stefan. Det stämmer att bodarna kommer att stå kvar under en femårsperiod men de upptar endast en liten del av gården och inkräktar inte alls på lekplatsen. Så till sommaren är det fritt fram att leka på Brunnegatans gård igen.