Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Tre nya moderna hyreshus

HSB har köpt tre nya hyreshus i Norrköping på Nils Åbergs gata mellan Klockaretorpet och Kneippen, i ett nytt område som fått namnet Sandtorp.
Foto: Crelle Photography

Fasaderna på de tre näst intill identiska fyravåningshusen går i tegelrött, ljusgrått och varmgult med avbrott för stora glaspartier. Husen är byggda så sent som 2014 och i skrivande stund är nästan alla 36 lägenheterna uthyrda. Det finns tre 1:or, tio 2:or och tjugotre 3:or.

Lägenheterna är moderna med högt i tak och de håller i stort sett samma standard som när HSB bygger nya bostadsrätter. Det är parkett i alla rummen och kakel och klinker i badrummen. Istället för tvättstuga har var och en egen tvättmaskin och torktumlare.

En annorlunda lösning i husen är att balkongen är det första som möter en, när den egna ytterdörren öppnas. Sedan finns ännu en ytterdörr från balkongen och in i lägenheten. Väl inne, är bostaden byggd med utgångspunkt från kök och badrum. En utformning som i kombination med en generös takhöjd gör att lägenheterna känns större och luftigare än den faktiska ytan.

–HSB har bestämt att vi ska växa inom hyresfastigheter, berättar Per Nordin som är fastighetschef på HSB Östra. De flesta av våra hyresfastigheter är byggda på 1950- och 1960-talet därför känns det extra roligt att vi har köpt nästan helt nya hyreshus den här gången. Planen är att vi ska utöka med fler nybyggda hyreslägenheter.

HSB förvaltar redan flera fastigheter i området men har inte haft några egna fastigheter här tidigare. Anders Brönnert, förvaltare som ingår i arbetsgruppen HSB Hyresrätt, kommer att vara ansvarig för de nya hyreshusen.

Fakta Sandtorp

Sandtorp är ett helt nytt område med blandad stadsbebyggelse väster om centrum. Den nya stadsdelen ligger mellan Klockaretorpet och Kneippen i Norrköping. Härifrån är det nära till Himmelstalund och ungefär 2 kilometer in till centrum. Den första etappen är redan färdig och etapp 2 inleds under våren 2018. Då kommer det att byggas fler bostäder men också skolor, förskolor, affärer och arbetsplatser. Det planeras även för en tredje etapp.

Norrköpings kommun ställer höga krav på hållbarhet i den nya stadsdelen. Det innebär bland annat att det ska finnas grönområden, att planeringsarbetet ska utgå från barnens perspektiv för att skapa trygga kvarter och att alla byggnader utformas så att de ligger i framkant ur hållbarhetsperspektiv.

Källa: Norrköpings kommun