Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Take-away i retrostil

Ett helt nytt take-away-ställe med kryddstarka soppor och välsorterad salladsbuffé har öppnat i Norrköping. Mitt i Västgötebacken, i kvarteret Mjölnaren, ligger Upper som är inrett i retrostil med inspiration från New York.

Lokalen har fönster från golv till tak och i överkant syns smala dekaler som skvallrar om vad som finns därinne. Det räcker i och för sig med en blick in genom fönstren för att se den stora rostfria disken med mängder av olika grönsaker. Här kan lunchsugna kunder plocka ihop sin egen sallad och kombinera med kyckling eller kebabkött.

Innerväggarna är murade med rödbruna tegelstenar som påminner om utsidan på en tidstypisk 1960-talsvilla i förorten.

–Jamen, hela Industrilandskapet är ju mer eller mindre uppbyggt av tegel så det är väl inte ett så konstigt val, skrattar Gabriel Barhanko som driver Upper.

Men så förklarar han att inredningsidén inte bara är en referens till Industrilandskapet utan är hämtad från hur take-away-ställen i New York var inredda på 1990-talet när det blev en stor trend att ta med sig färdiglagad mat hem. Även de smala dekalerna i fönstrens överkant är hämtade därifrån.

Det var ingen slump att Gabriel valde att satsa på ett matställe.

–Jag har alltid älskat den här branschen. Ett tag tänkte jag att jag skulle läsa vidare och testade universitetet men det var inget för mig. Jag vill jobba.

Sedan 2007 driver han Världens bar tillsammans med sin äldre bror David och har en hel del erfarenhet trots sina unga år. De jobbar bra ihop han och brodern.

–Det är det bästa som finns att jobba med familjen. Visst händer det att vi tycker olika men vi löser det alltid och blir någon av oss sur rycker vi mest på axlarna och fortsätter att hugga i.

Maten har alltid varit viktig i familjen Barhanko.

–Mamma lagar nästan all mat hemma och hon gör fantastiskt goda grytor och soppor. Pappa vet det mesta om kött. Han har arbetat i restaurangbranschen så länge jag minns. Jag har lärt mig mycket av båda, konstaterar Gabriel.

Men tillägger att det har varit svårt att kopiera mammans mat eftersom hon har hela receptbanken i huvudet och aldrig lagar efter några nedskrivna recept utan helt går på erfarenhet och känsla.

–Men jag har lyckats få till en riktigt god vegansk linssoppa som bygger på mammas. Den kommer vi att erbjuda.

Det kommer att finnas tre olika soppor varje vecka och Gabriel berättar att maten ska vara både nyttig och god.

–Vi har bestämt att sälja allt utifrån hektopriser. Nån kanske vill ha lite soppa och lite sallad då ska det gå lika bra att köpa det som om någon vill ha en extra stor sallad.

Några veckor efter att Upper öppnat återkommer vi till Gabriel för att höra hur det går. Han är nöjd. Kunderna verkar ha hittat hit redan.

–Jag tror faktiskt läget är perfekt, konstaterar han.

Text: Anna Eriksdotter Foto: Crelle