I nästan tjugo år har syskonen drivit Landerholms bageri i Kneippen i Norrköping och under de senaste åren även en brödbutik på Lindövägen. Sofia berättar att de ganska länge hade spanat efter en lokal i vacker miljö där de kunde göra något mer.
– När jag såg prospektet på huset som skulle byggas här visste jag att det var rätt plats för oss, säger Sofia. Det var 2016 och jag kontaktade direkt Per Nordin på HSB.
Från första stund har de haft ett nära samarbete kring utformningen av lokalen. Till exempel måste de ha två ingångar för att inte behöva bära leveranserna genom caféet där kunderna sitter. Det gick att ordna.
– Det var en klar fördel att vi fick kontrakt i ett så tidigt skede att vi har kunnat vara med och påverka, tycker Sofia.
Visst hade syskonen en hel del egna tankar om hur de ville att caféet skulle se ut. Det rutiga cafégolvet är nästan precis likadant som i bageriet i Kneippen. De brunröda och benvita rutorna har funnits där så länge Sofia och Marcus kan minnas, förmodligen ända sedan deras farfar startade bageriet på 1950-talet.
– Det kändes helt rätt att plocka upp det golvet i vårt nya café, säger Sofia. Men varken Marcus eller jag kan särskilt mycket om inredning så vi kontaktade en arkitekt, Peter Kark, som gjorde ett förslag för hela lokalen. Och, ja det blev väldigt fint.
Den stora väggen i caféet är milt apelsinfärgad och ger värme i den annars ganska strama inredningen som går i vitt, grått, marmor och rostig plåt. Längs väggen löper en mycket lång väggfast soffa som inbjuder till att tränga ihop sig och ge plats åt fler. En annorlunda detalj är att innertaket sluttar neråt. Det är som allra högst vid ingången och ju längre in i lokalen desto lägre takhöjd. Sofia förklarar att handlar om att skapa en inbjudande känsla. Och det fungerar.
– Vi hade aldrig kommit på det här själva men är supernöjda med resultatet, säger Sofia och tillägger att HSB har gett dem i stort sett fria händer att utforma lokalen som de ville.
Sedan sveper hon med handen över den stora, rostiga lätt välvda disken med marmorskiva som möter besökaren precis innanför dörren.
– Här ska vi sälja nybakat bröd från klockan sju på morgnarna sju dagar i veckan. Även om vi har café och lunchservering är vi ju i grunden bagare så brödet är såklart väldigt viktigt för oss. Jag tänker mig att de som bor i huset ska kunna komma ner i tofflor och morgonrock och köpa frukostfrallor. Kanske vi borde bjuda på brödet till den första som vågar sig ner klädd så, säger hon med ett skratt.
När HSB Nyheter besöker caféet är det dagen före öppningsdags. Sofia och hennes tre kollegor har slagit sig ner vid ett av små granitgrå borden för att äta en sen lunch. Sofias svägerska Sigrid Landerholm kommer att ansvara för maten. Hon har arbetat hela sitt yrkesliv inom restaurangbranschen och ser det som ett sätt att få förverkliga sina drömmar i köket. Det blir mycket vegetariskt.
Förmiddagen har varit hektisk. Det är mycket som ska fixas in i det sista, men nu är lunchmenyerna och de matiga smörgåsarna planerade och kaffemaskinen på plats. Det blir inte vilket kaffe som helst utan alla fyra har gått på kurs hos ett kafferosteri utanför Västerås och lärt sig en hel del om bönor och olika rostningar. De har även gått en baristautbildning.
– Ska vi satsa så vill vi göra det ordentligt. Vi ville inte ha industrikaffe som man kan få överallt utan något extra, säger Sofia bestämt.
Några dagar senare passerar vi utanför det nyöppnade caféet och det ser ut att vara näst intill fullsatt även om några till kanske kan få plats på den långa väggfasta soffan. En liten kö ringlar framför disken. Det verkar som om kunderna redan har hittat till Mjölnarens café.