Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Ny rapport: Politiker inte skyldiga att maxa markhyran eller friköpspris för tomträtt

16 november 2020

Hundratusentals stockholmare i bostadsrättsföreningar med tomträtt fasas nu in i Stockholms stads nya tomträttsavtal. De drabbas därmed av kraftigt höjda markhyror. Men en ny rapport som tagits fram på uppdrag av HSB visar att politikerna inte behöver maxa varken markhyror eller friköpspris.

Den 1 december bjuder vi in till ett webbinarium där vi diskuterar markhyror och friköpskalkyler som inte går ihop tillsammans med experter, politiker och ordförande i en bostadsrättsförening som vill friköpa marken. Läs mer här!

Tomträtten infördes i Stockholm i början av 1900-talet för att göra det möjligt för hushåll med lägre inkomster att köpa och bygga ett eget hem. Men i takt med att markpriserna har skjutit i höjden, har även markhyran, det vill säga tomträttsavgälden, och friköpspriset gått upp. Nu befinner sig bostadsrättsföreningar vars mark upplåts med tomträtt inlåsta i en situation där boende inte har råd med den höjda avgälden och det kostar för mycket att friköpa marken.

– HSB Stockholm företräder fler än hundra bostadsrättsföreningar vars mark upplåts med tomträtt och vi vet att intresset för friköp är stort. Men sedan 2016 är det bara ett tiotal föreningar av drygt 1 500 i Stockholm som har lyckats köpa loss marken. Det är ett bevis på att kalkylen inte går ihop för föreningarna, säger Anders Svensson, vd HSB Stockholm.

Det handlar om lån på flera hundra miljoner där även den minsta ränteuppgång skulle bli ödesdiger för en bostadsrättsförenings ekonomi och för den enskilda bostadsrättshavaren.

Ett exempel är bostadsrättsföreningen HSB brf Fleming på Kungsholmen i Stockholm som har 52 lägenheter. Föreningen har erbjudits att friköpa marken för 158 miljoner kronor.

– Ingen förening i vår storlek kan finansiera ett så stort friköp. Vi får inte låna de pengarna. Än mindre vågar vi ta en sådan skuldrisk om vi i framtiden ska kunna finansiera större underhåll. Föreningen skulle gå under, säger Christian Fredrikson, styrelseledamot och kassör i HSB brf Fleming.

För HSB brf Fleming kommer tomträttsavgälden ha höjts med 130 procent år 2030. För boende i en normalstor lägenhet i föreningen innebär det en avgiftshöjning på 2 000 kronor per månad.

– Avgälden blir tre gånger så hög som uppvärmningskostnaden. Det är inte rimligt. I vår förening är dessutom nästan hälften ålderspensionärer, det här kan göra att många måste sälja sina hem, säger Christian Fredrikson.

HSB har låtit Ramberg Advokater utreda de lagar som kommuner har att förhålla sig till när tomträttsavgäld och friköpspris ska bestämmas. Rapporten slår fast att kommunen kan sätta en ganska låg avgäld och friköpspris jämfört med idag utan att det strider mot kommunalrättsliga regler, så länge likabehandlingsprincipen följs och ingen enskild gynnas. Det finns ingen lagstadgad skyldighet att följa krav på god avkastning eller agera marknadsmässigt vid bestämmande av avgäld och friköp som tidigare hävdats.

– Tomträttssystemet måste moderniseras och vår utredning visar att det inte behövs någon lagändring. Vi vill se tre åtgärder från Stockholms politiker: Avgäldsräntan måste sänkas, flerbostadshus behöver få friköpsvillkor liknande de för villor och en spärregel som begränsar de kraftiga höjningarna av markhyran måste införas, säger Anders Svensson, vd HSB Stockholm.

OM HSB STOCKHOLM
I snart 100 år har vi byggt nya hem att trivas i – anpassade till livets olika skeden. Sedan starten 1923 har vi vuxit till drygt 151 000 medlemmar, 58 000 bosparare och närmare 470 bostadsrättsföreningar. HSB Stockholm bygger, förvaltar och arbetar aktivt för att skapa ett gott boende åt våra medlemmar. Vi finns i 16 kommuner i Stockholms län: Danderyd, Ekerö, Haninge, Lidingö, Nacka, Norrtälje, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Tyresö, Täby, Upplands Bro, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö och Österåker.

Taggar

Fastighetsförvaltning
Bostadsrättsförening
ekonomisk förvaltning
HSB Stockholm
Tomträtt
HSB