Fiberbredband - information 1

07 augusti 2013 På årsmötet i maj beslutades att föreningen ska installera fiberbredband! Skicka in dina frågor här via nätet "Frågor till styrelsen" så lägger vi upp frågor och svar så alla kan läsa svaren.

Fiberbredband
Idag används flera olika typer av uppkopplingar för att prata i telefon, använda Internet
och se på TV. Det fiberbaserade bredbandet har obegränsad kapacitet, vilket innebär att man samtidigt kan både ringa, surfa på nätet och titta på TV. Genom fiberbredbandet kan man ha tillgång till alla tjänster genom en leverantör.Tillgång till fiberbredband ökar värdet på fastigheten och området där man bor. Det ger ökade möjligheter att nå nya tjänster, det möjliggör för företag att finnas på landsbygden med säker uppkoppling och underlättar för dem som vill arbeta eller studera på distans. Fiberbredband ger lägre avgifter på sikt jämfört med dagens utbud och driftskostnader. Det har också längre livslängd och är okänsligt för störningar; vädersäkert, ingen strålning och säkert mot intrång och avlyssning.

Ett fiberbredband består av fiberoptik även kallat ”fiber”, en tunn slang som skickar ljus istället för elektroniska signaler. Ljussignalen färdas betydligt snabbare än elsignalen, därför kan mer information föras över. I fibern kan man sända tv, telefoni och internet samtidigt.

Vald leverantör
Styrelsen har valt Net at Once som entreprenör för fiberbredbandet och som leverantör av samtliga tjänster.

Kostnaden för fibern kommer att bli 100 kr/ månaden per hushåll.
Då ingår
- internet 100/100 Mbit
- IP-tv med 16 st. tv kanaler inkl 1 st. tv-box
- IP-telefoni
- Router, trådlös accesspunkt

Har du mer än en tv i hushållet behöver du en tv-box till varje tv för att kunna se på vanligt tv. Extraboxar kommer att kunna köpas för ca 1500 kr/st

Routern (är en nätverksenhet som kopplar samman flera lokala datornätverk och dirigerar datatrafiken mellan dessa) behöver ström och var den kommer att placeras vet vi inte i nuläget, antagligen i vid det befintliga tv-uttaget.
Fibern kommer att grävas ner på området och in till varje fastighet. I trädgårdarna kommer man antingen att gräva eller att skjuta fibern under marken, återställning kommer att ske i trädgårdarna och övriga området. Har du uterum eller trädäck som hindrar så det inte går att gräva eller skjuta fibern kommer denna att monteras ner, extrakostnaderna kommer att faktureras bostadsrättsägaren.

Information om tjänsterna
Telefoni
- Telefoni som går över bredbandet
- Du kan använda dina gamla telefoner
- Specifika prisplaner för att anpassa ditt ringande
- Behåll ditt nummer – precis som vanligt

Internet
- Mediabox har portar för bredband, tv och telefoni
- Trådlös överföring (802,11n)
- Trafikprioritering så att tv eller telefoni aldrig blir lidande

TV
- Grundutbud med 16 kanaler
- 2 st. HD-kanaler
- HD/3D-box med PVR-stöd ingår till varje hushåll. Boxen som ingår har stöd för PVR, en teknik för att spela in digital-tv. Med vanlig USB-hårddisk kan du spela in dina favoritprogram – direkt från fjärrkontrollen.
- Möjlighet till kanaler från hela världen

 

Prislista på övriga tjänster kommer.

 

Start av införandet
Tyvärr vet vi inte i dagsläget när grävningen kommer att påbörjas eller beräknas att vara klar.
Men ingen kommer att bli utan TV.

Mer information kommer löpande!

 

Vid frågor kontakta

Anna Palmgren
Förvaltare
HSB Skåne

046-210 85 58