Föreningens policy och regler beträffande sophanteringen

Om vår sophantering

Att sopsortera är att värna om vår miljö och samtidigt spara pengar åt Knutsgården. Vi medverkar också genom återanvändandet av olika material till att produktionen förbilligas och att miljöbelastningen minskar.

Vår sophantering sker i nära samarbete med Lunds kommuns renhållningsverk och enl. deras regler.

Vi slänger ca 1 ton sopor per vecka i komprimatorn. Det är alltså viktigt att sortera bort det som bör sorteras materialvis i de andra containrarna. Föreningen betalar per vikt för det som placeras i komprimatorn och får betalt men i mindre utsträckning på samma vis för wellpapp och tidningar.

Så här slänger vi vårt avfall

Vår sopstation har nedan pricipiella utseende

1 Behållare för el- och datorutrustning                           2 Behållare för glödlampor och lysrör

3 Matavfall
4 Plast
5 Retur
6 Metall
7 Färgat glas
8 Ofärgat glas
0 Tidningar
 
 
 
9 Komprimator för 
brännbara sopor
 
 
10 Wellpapp
 
 
 
 
11 Kartonger
 

 

Till vänster på planket finns en holk för batterier och vid muren bakom wellpappcontainern finns tunnor för glödlampor, lysrör och elektronik.

I wellpappcontainern läggs lådor väl hoptryckta och tömda på frigolit (som läggs i facket för plast),  plast, skruvar (som läggs i facket för metall) och arbetsbeskrivningar t ex från IKEA och Jysk (som läggs i facket för returpapper och tidningar).

Mjölkkartonger o.d. ska sköljas ur och tryckas ihop. De slängs i det lilla facket vid sidan av wellpappsfacket.

Papperspåsar, papperskassar och glansigt papper kastas i samma fack som mjölkkartonger.

Kuvert ska kastas bland brännbart hushållsavfall. Kapsyler av plast eller metall ska tas av flaskor och burkar av glas före kastandet.

Giftigt avfall, t ex färgburkar, sprayflaskor och kemikalier får ej slängas inom Knutsgården utan man måste själv ta dessa typer av avfall till kommunens sopåtervinning. Samma gäller alla typer av byggavfall. Den miljöavgift som föreningen betalar till kommunen för sophanteringen ger dig lov att lämna denna typ av avfall till de kommunala återvinningscentralerna utan extra kostnad.

Plastavfall läggs löst, ej i plastpåse, i plastfacket (4).

Utrymmet bakom sopstationen får inte användas för att dumpa diverse sopor.

Matavfall

Matavfall ska paketeras i särskilda påsar som finns att hämta i gröna lådan vid nedersta parkeringen och slängas i facket för matavfall.

Parkeringsplatser invid sopstationen

De två parkeringsplatserna närmast sopstationen får ej användas från och med torsdagar kl 18.00 till fredagar ca. kl. 10.00 då detta utrymme erfordras vid hämtningen, se skylt vid berörda p-platser.

Föreningens ordningsregler

Det bör vara tyst i huset och på gården mellan kl. 22.00 och 07.00. Detta innebär att sopor inte får slängas efter kl. 22.00 eller före kl. 07.00.

Styrelsen